Četvrtak, 23 rujna, 2021

Salkić: RS nije, niti će ikada biti „srpska država“

Nemojte propustiti

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić naglasio je da RS nije, niti će ikada biti “srpska država”.

Salkić je ovim riječima reagirao na, kako je saopćeno, antiustavno djelovanje Milorada Dodika.

Nakon odavanja počasti ubijenim civilima Bratunca i polaganja cvijeća na šehidskom mezarju Memorijalnog centra Veljaci, kazao je da je “ideologija zla preživjela” i da se mora nastaviti borba protiv nje demokratskim sredstvima.

– Ovi mezari su najvjerniji svjedoci zločinačke ideologije Slobodana Miloševića, koju su u Bosni i Hercegovini sproveli ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić i njihovi saradnici. Međunardni tribunal za ratne zločine dokazao je sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata, dokazao je genocid, a desetine sljedbenika te ideologije osuđene su za najstravičnije zločine u povijesti. Da bi se sprovelo etničko čišćenje i načinila ekskluzivno srpska teritorija, sprovedena je krvava agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Civilizirani svijet, dodaje se dalje, treba biti zabrinut zbog “jačanja ideologije zla u bh. entitetu RS”, kroz slavljenje ratnih zločinaca, negiranje genocida i pravosnažnih sudskih presuda, kroz “suptilno“ sprovođenje etničkog čišćenja kršenjem Ustava, koji garantuje ravnopravnost, na temelju konstitutivnosti, ali i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.

Govoreći o obilježavanju neustavnog dana RS, on je istakao kako Bošnjaci ne mogu prihvatiti taj dan za svoj praznik, ali da se treba dogovoriti o datumu koji ne bi vrijeđao osjećaje žrtava.

Na upit novinara da prokomentira izjavu Milorada Dodika da je bh. entitet RS “srpska država”, on je kazao da Dodik “očigledno već duže vrijeme ne živi u realnom svijetu i prilično je opasno takvu osobu pustiti da se bavi ozbiljnim stvarima koje mogu ugroziti živote ljudi“.

– Država Bosna i Hercegovina je jedinstvena, cjelovita i međunarodno priznata, a u okviru nje postoje administrativne jedinice, dva entiteta i Distrikt Brčko. To je činjenica – sve ostalo su podmetanja, insinuacije, laži, ili nerealne želje. Jasno je da je u ovom trenutku dio Bosne i Hercegovine, koji je danas administrativna jedinica – entitet RS, većinski srpski. Hajde da se podsjetimo kako je došlo do toga. Agresijom, genocidom, etničkim čišćenjem, logorima… Tako je napravljen etnički čist prostor. Ali, to ne znači da je to srpska država – poručio je Salkić.

Kako ističe, na svakoj stopi Bosne i Hercegovine Bošnjaci su svoji na svome. Tu je naša zemlja, naši mezari, tu je naša budućnost. Na području bh. entiteta RS živi 200.000 Bošnjaka.

– Mi smo odlučni da na tom prostoru gradimo budućnost, da gradimo miroljubivu koegzistenciju, ali nećemo dopustiti da nas neko istjeruje, otima zemljište, uskraćuje prava… Prošla su ta vremena, Milorad Dodik to zna. Bosna i Hercegovina je zemlja gdje imaju i uvijek će imati ista prava i Srbi, ali poručujem Miloradu Dodiku da nijedan pedalj ove zemlje nikada neće biti srpska država. To je Bosna i Hercegovina, zemlja svih njenih naroda i građana – naveo je Salkić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo