Utorak, 17 svibnja, 2022

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Nemojte propustiti

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru.

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, stigla je u Bosnu i Hercegovinu u kojoj će boraviti do 21. januara da bi još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani, naveli su ranije iz USAID-a.

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru.

“Upravo sam sletjela u Bosnu i Hercegovinu, zadivljujuću zemlju u kojoj sam živjela i radila kao novinar 1990-ih. Drago mi je što sam se vratila, ovaj put kao administratorica USAID-a da ponovo potvrdim snažno partnerstvo između SAD-a i naroda BiH. Mnogo toga još slijedi“, napisala je Power.

Tokom posjete, Power će se sastati sa lokalnim partnerima USAID iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa. Imaće sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu okoline, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost, navodi se u saopćenju.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Poskok viđen u banjalučkom naseslju Borik, građani u strahu od zmije otrovnice

Prvi simptomi nakon ugriza su bol od uboda zuba i oticanje. Ono se ubrzano širi od mjesta ugriza te...

Možda vas zanima i ovo