Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Samarah: Fotografije “Srebrenica” govore više od riječi

Nemojte propustiti

Fotografije ‘Srebrenica’ Tarika Samaraha na najistaknutijem su mjestu Memorijalne galerije 11/07/95 koja je otvorena u centru Sarajeva.

Ovo je prvi put da se otvara galerija sa stalnom postavkom posvećenoj genocidu u Srebrenici. Autor najupečatljivijih fotografija o Srebrenici koje su izlagane širom svijeta, Tarik Samarah, za agenciju Anadolija je izjavio da njegove fotografije govore više od bilo kakvih riječi.
 
„Sve što imam reći nalazi se u ovoj galeriji i pozivam sve da dođu i da sami pročitaju moje odgovore“, kazao je Samarah.
 
Fotografije su poredane hronološki, jedna nasuprot drugoj. Svaka fotografija donosi priču. Neke priče su nastale prije genocida, a neke poslije. One koje najviše dotiču posmatrača su porodične priče, poput žene koja nosi ram sa slikom svoje djece veličine metar puta 1,30 metara kada god krene vani. Ili, pak, fotografija na kojoj se vidi prazna kuća i kuhinja, ali na kojoj se istovremeno primijeti da je nekada bila puna života. Dječija lutka, predmeti…
 
Nakon serije fotografija koje pokušavaju dočarati bol koju osjećaju porodice žrtava srebreničkog genodica, nalaze se one o ekshumacijama. Dijelovi tijela pronađenih u primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama, iako većinom raspadnuti, jasno dočaravaju užas kojem su bile izložene žrtve genocida.
 
Posljednja fotografija govori o dženazama. Autor posjeduje fotografije prve dženaze koja je klanjana u Potočarima i prvog ukopa u Memorijalnom centru.
 
„Zvuk više hiljada lopata, dok kopaju mezare, najgora je simfonija na svijetu. Dugo mi je trebalo da se vratim u Potočare nakon prvog ukopa“, rekao je Samarah za Anadoliju, objašnjavajući fotografiju na kojoj prikazuje ljude koji kopaju mezare svojim bližnjima, komšijama i poznanicima.
 
Galerija će sigurno doprinijeti da se genocid u Srebrenici ne zaboravi. “Doprinijeće još većem suosjećanju, podršci preživjelima, podizanju svijesti da je ono što se dogodilo tog 11. jula 1995. godine bilo stvarno i užasno”,naglasio je autor fotografija jednostavno nazvanih “Srebrenica”.
 
Memorijalna galerija 11/07/95 otvorena je u četvrtak u Sarajevu. Njenu izgradnju je inicirao turski premijer Recep Tayyip Erdogan, a projekat je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).
 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Prijedor 30 godina kasnije: Dan bijelih traka 31. maja, još nema spomenika za 102 ubijena djeteta

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine ćemo obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru i...

Možda vas zanima i ovo