Srijeda, 3 ožujka, 2021

Samarah: Fotografije “Srebrenica” govore više od riječi

Nemojte propustiti

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Na radost mnogih Bosanaca i Hercegovaca: Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta

Intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta. Do početka...

Hadžifejzović pitao Vučića: Jesi li pucao na Sarajevo?

- Ne tjerajte me da govorim šta stvarno mislim o tom pitanju, jer sam to rekao u lice i...

Fotografije ‘Srebrenica’ Tarika Samaraha na najistaknutijem su mjestu Memorijalne galerije 11/07/95 koja je otvorena u centru Sarajeva.

Ovo je prvi put da se otvara galerija sa stalnom postavkom posvećenoj genocidu u Srebrenici. Autor najupečatljivijih fotografija o Srebrenici koje su izlagane širom svijeta, Tarik Samarah, za agenciju Anadolija je izjavio da njegove fotografije govore više od bilo kakvih riječi.
 
„Sve što imam reći nalazi se u ovoj galeriji i pozivam sve da dođu i da sami pročitaju moje odgovore“, kazao je Samarah.
 
Fotografije su poredane hronološki, jedna nasuprot drugoj. Svaka fotografija donosi priču. Neke priče su nastale prije genocida, a neke poslije. One koje najviše dotiču posmatrača su porodične priče, poput žene koja nosi ram sa slikom svoje djece veličine metar puta 1,30 metara kada god krene vani. Ili, pak, fotografija na kojoj se vidi prazna kuća i kuhinja, ali na kojoj se istovremeno primijeti da je nekada bila puna života. Dječija lutka, predmeti…
 
Nakon serije fotografija koje pokušavaju dočarati bol koju osjećaju porodice žrtava srebreničkog genodica, nalaze se one o ekshumacijama. Dijelovi tijela pronađenih u primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama, iako većinom raspadnuti, jasno dočaravaju užas kojem su bile izložene žrtve genocida.
 
Posljednja fotografija govori o dženazama. Autor posjeduje fotografije prve dženaze koja je klanjana u Potočarima i prvog ukopa u Memorijalnom centru.
 
„Zvuk više hiljada lopata, dok kopaju mezare, najgora je simfonija na svijetu. Dugo mi je trebalo da se vratim u Potočare nakon prvog ukopa“, rekao je Samarah za Anadoliju, objašnjavajući fotografiju na kojoj prikazuje ljude koji kopaju mezare svojim bližnjima, komšijama i poznanicima.
 
Galerija će sigurno doprinijeti da se genocid u Srebrenici ne zaboravi. “Doprinijeće još većem suosjećanju, podršci preživjelima, podizanju svijesti da je ono što se dogodilo tog 11. jula 1995. godine bilo stvarno i užasno”,naglasio je autor fotografija jednostavno nazvanih “Srebrenica”.
 
Memorijalna galerija 11/07/95 otvorena je u četvrtak u Sarajevu. Njenu izgradnju je inicirao turski premijer Recep Tayyip Erdogan, a projekat je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).
 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

Možda vas zanima i ovo