Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Samo jedna ex-yu država bez koronavirusa, ali zbog lažnih vijesti prazne se trgovine, nadležni umiruju paniku

Nemojte propustiti

Vlada je priopćila ranije da je lažna vijest da će na svojoj redovitoj sjednici u četvrtak donijeti odluku o uvođenju izvanrednog stanja u toj državi, a što su objavili pojedini portali iz Srbije.

Police trgovina gotovo su poluprazne u četvrtak u Crnoj Gori gdje je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa iako još nijedan slučaj nije zabilježen u toj državi.

U želji da smiri napetosti ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušava uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

„Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe“, priopćila je Sekulić.

I iz velikih trgovinskih lanaca pozivaju građane da ne paničare, jer su im skladišta popunjena.

Istodobno, državne institucije Crne Gore pokušavaju utvrditi porijeklo dezinformacija koje su u srijedu izazvale rast panike među stanovništvom, a uglavnom su se širile putem društvenih mreža.

“Prema informacijama kojim raspolažem nadležni utvrđuju porijeklo tih dezinformacija i autori će biti zakonski kažnjeni“, priopćila je ministrica Sekulić.

Crna Gora je zasad jedina država u Europi koja još nema potvrđen slučaj zaraze koronavirusom i upravo iz tog razloga jučer se društvenim mrežama proširila lažna vijest da crnogorska vlast krije slučajave zaraze.

Ministar zdravstva Kenan Hrapović pozvao je građane da ne nasjedaju na takve dezinformacije ističući da je rizik od pojave koronavirusa u Crnoj Gori i dalje visok i da će, ako se utvrdi, crnogorska javnost biti odmah obaviještena.

Institut za javno zdravlje Crne Gore pozvao je građane da prate priopćenja zdravstvenih vlasti.

“Ne podliježite pritiscima i izmišljenim informacijama i dozvolite zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao. Onoga trenutka kada se otkrije prvi slučaj – javnost će odmah biti obaviještena. To je naša dužnost i naša obveza prema svakom stanovniku ove države – kako prema vama i vašim porodicama tako i prema našim“, priopćeno je.

Vlada je priopćila ranije da je lažna vijest da će na svojoj redovitoj sjednici u četvrtak donijeti odluku o uvođenju izvanrednog stanja u toj državi, a što su objavili pojedini portali iz Srbije.

Ti su portali ustvrdili da je krajnji cilj uvođenja izvanrednog stanja zaustaviti masovne prosvjede koje dva puta tjedno organizira Srpska pravoslavna crkva, protiveći se novom zakonu o vjeroispovijesti kojim se regulira i crkvena imovina u Crnoj Gori.

„Povodom spekulacija i širenja lažne vijesti da crnogorska vlada namjerava na sutrašnjoj sjednici povodom koronavirusa uvesti izvanredno stanje obavještavamo javnost da je riječ o potpuno neutemeljenim tvrdnjama. Vlada Crne Gore ne razmišlja o tome i ne planira takve korake, niti za tim ima potrebe“, objavljeno je na službenom Twitteru crnogorske vlade.

Podgoričani: Trgujemo u strahu od zabrane kretanja

Strah da će zbog koronavirusa biti uvedena zabrana kretanja, juče je bukvalno praznio rafove velikih hipermarketa u Podgorici.

Gužve su bile i na sektoru voća i povrća, mesa i drugih namirnica, a građani su prenatrpavali jedna, a mnogi i više kolica…

Na kasama, kojih u “Našem diskontu” ima više od deset, juče poslije 13 časova bile su ogromne gužve, a radnici nisu mogli da stižu da dopune rafove i palete brašnom i uljem, koliko su građani trpali u korpe.

“Kupujem da bismo imali zalihe, jer može se desiti da zabrane kretanje zbog koronavirusa. Osnovne namirnice sam trgovala – ulje, brašno, nešto za higijenu”, kazala je Slavka Marković, prenose crnogorski mediji.

Kako je kazala Zorka Milošević, u trgovinu je došla, jer ukoliko se virus pojavi, to neće biti moguće: “A pitanje je koliko će trajati zabrana kretanja”.

“Jednostavno sam išla logikom, da će i ostali požuriti da potrguju, što može dovesti do nestašice, tako da je bolje da se obezbijedimo”, kazala je ona.

Jedan od Crnogoraca, koji nije želio da mu se pominje ime i prezime, kazao je da je obavio redovnu “veliku trgovinu” i da to nije učinio u strahu od koronavirusa.

“Trgovala sam danas mao više brašna i ulja, da se nađe. Nije zbog mene, nego zbog djece, da imaju, najviše je zbog njih”, kazala je jedna Crnogorka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Udaje se kćerka Bakira i Sebije Izetbegović: Evo ko je Jasminin izabranik

Jasmina ljubav ne taji, na društvenim mrežama objavila je brojne fotografije sa svojim novim izabranikom, a vjenčanje je, kako...

Možda vas zanima i ovo