Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

“Samo su čekali”: Stigli su januarski računi za struju, jesu li uvećani?

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Iz opozicije u RS podsjećanje da je uoči izbora vijest bila da nikakvog poskupljenja neće biti.

Građani Republike Srpske dobili su januarske račune za struju, obračunate prema novom sistemu, nakon što je Regulatorna komisija za energetiku dala zeleno svjetlo za dokument koji predviđa uvođenje blok tarifa.

Novinari BHRT-a su provjerili jesu li računi uvećani i ima li i za koga poskupljenja?

Od 1. januara cijene struje u RS zavise od opsega potrošnje, prema odobrenju Regulatorne komisija za energetiku. Uvođenjem blok tarifa 20 posto uvećane račune plaćaju privrednici, a blago poskupljenje osjećaju i domaćinstva koja potroše od 500 do 1.500 kilovat – časova.

Iz opozicije u RS podsjećanje da je uoči izbora vijest bila da nikakvog poskupljenja neće biti.

– Samo su čekali da izbori prođu i odmah su zahvalili građanima koji su ih podržali većim računima za struju, kaže Nebojša Drinić (PDP), poslanik u NSRS-u.

Iz Elektroprivrede i dobra vijest da je za 86 posto građana koji troše manje od 500 kilovat časova, račun za januar čak i manji od decembarskog,

Poskupljenjem nije obuhvaćeno ni dva posto krajnjih korisnika, objašnjava generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

– Oni koji razumno troše električnu energiju imaju čak popuste. Oni koji troše srednje, imat će istu cijenu kao prošlu godinu, a oni koji troše značajno više od običnih potreba građanina, ti će računi biti značajno veći, tvrdi Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

Računi za januar koji domaćinstvima stižu u februaru nisu se značajnije razlikovali u odnosu na one za decembar, koji su stigli u januaru.

Nadležni ukazuju na specifičnost obračuna zbog uvedenih različitih cijena u zavisnosti od obima potrošnje i postojanja fiksnog dijela računa koji se odnosi na obračunsku snagu. Time se nadoknađuje jedan dio troškova operatora distributivnog sistema, koji su većinom fiksni i ne zavise od utrošene električne energije, kao i zbog mjernog mjesta, koji se odnosi na uslugu javnog snabdjevača.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo