Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Sanaderu odgođeno suđenje zbog pogoršanog zdravstvenog stanja

Nemojte propustiti

Suđenje bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska u petak je odgođeno do jeseni zbog pogoršanja Sanaderova zdravstvenog stanja, odnosno visoke razine šećera u krvi koji bi mogao dodatno otežati njegove srčane probleme.

Sutkinja Jasna Smiljanić zakazala je nastavak rasprave za 16. rujna nakon što je sudsko-medicinska vještakinja Mirjana Jembrek Gostović temeljem liječničke dokumentacije utvrdila da Sanader nije raspravno sposoban.

To je drugi put zaredom i ukupno treći put da je suđenje u slučaju Planinska odgođeno zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja.

Sudska vještakinja nije mogla procijeniti koliko će Sanader biti zdravstveno nesposoban jer, kako je objasnila, ne zna kada su zakazane pretrage na KBC-u Rebro.

Na upit što ga sprječava da dođe na raspravu kazala je da zbog poremećaja ritma srca i povećane razine šećera u krvi može pasti u nesvijest.

Prema medicinskoj dokumentaciji, Sanader je ranije imao nepravilan rad srca, pritisak u prsima te povišeni krvni tlak i trenutačni gubitak svijesti, zbog čega je bio hospitaliziran. Iako nije bilo razloga da ostane u bolnici iskorigirana mu je terapija i ustanovljena visoka razina šećera u krvi te pozitivan nalaz u urinu.

Preporučena mu je dodatna dijagnostička obrada, tj. ergometrija i kontrola šećera, ali ti pregledi još nisu obavljeni. Sanader se nije pojavio na današnjoj raspravi.

Suđenje u slučaju Planinska došlo je do samog kraja, još treba dopuniti nalaz knjigovodstvenog vještačanja, nakon čega slijede obrane okrivljenika.

U tom slučaju bio je okrivljen i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, no on je nakon priznanja kaznu odradio radom za opće dobro, odnosno guljenjem krumpira.

Uz Sanadera, optuženi su mesar Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Nekad najmoćniji političar u Hrvatskoj našao se pod brojnim optužbama zbog korupcije. Pravomoćno je osuđen u slučaju INA-MOL, a nepravomoćno u slučaju Fimi medija u kojem se tereti i HDZ kojem je bio na čelu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo