Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Krao auta po BiH, pa organizovao krijumčarenje oružja u Danskoj

Nemojte propustiti

Danska policija je u saradnji sa kolegama iz Švedske, Njemačke i MUP-a Republike Srpske razbila grupu za međunarodno krijumčarenje oružja i uhapsila najbliže saradnike poznatog kriminalca iz BiH Sanela Hadžovića.

Izvor blizak istrazi je kazao da je upravo Hadžović, koji je uhapšen 23. jula prošle godine u Danskoj, bio jedan od vođa ove grupe za krijumčarenje oružja. Kako su prenijeli danski mediji, policija je u okviru raskrinkavanja ove grupe uhapsila nekoliko osoba u Danskoj i Njemačkoj. Krijumčar porijeklom iz BiH Hadžović nalazi se u zatvoru u Danskoj, a u međuvremenu je pokrenuta međunarodna saradnja sa policijama Švedske, Njemačke i MUP-om Republike Srpske, koja je dovela do razbijanja ove mreže švercera naoružanja, piše Source.ba.

– Zahvaljujući dobroj saradnji uspjeli smo da otkrijemo međunarodnu mrežu krijumčara, koja je kriminalne organizovane grupe sa sjevera Evrope snabdijevala oružjem. Krajnje destinacije ovog naoružanja su bile Holandija, Njemačka, Danska i Švedska – izjavio je policijski inspektor u Danskoj Kim Kliver, ne navodeći podatak koliko je osoba uhapšeno.

Sanel Hadžović treba da se 25. februara pojavi na sudu u Kopenhagenu i odgovara za preprodaju pušaka, pištolja, municije… On je ranije osuđivan i to zbog prisiljavanja na prostituciju djevojaka iz istočne Evrope, koje su se prostitucijom bavile na području Danske, Švedske, Norveške i Belgije. Hadžović je uhapšen 23. jula prošle godine i tom prilikom kod njega je pronađeno 10 ručnih bombi, te 14 pušaka i pištolja. U akciji njegovog hapšenja učestvovao je i MUP Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

Ovo nije prvi slučaj da su u međunarodni šverc oružja umiješani državljani BiH ili osobe porijeklom iz BiH. Posljednjih nekoliko godina sprovedeno je više međunarodnih akcija na sprečavanju krijumčarenja oružja sa područja Balkana i BiH u zemlje zapadne Evrope. Krajem prošle godine u akciji “Lift” Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa švercovali oružje na području BiH, Srbije i Njemačke.

Sanel Hadžović je poznat policiji u BiH po krivičnim djelima. On je krajem oktobra 2014. godine hapšen u Zenici u akciji “Golf” zbog krađe automobila. Osim njega, tada je uhapšeno 26 osoba širom BiH zbog sumnje da su se bavile organizovanom krađom automobila, iznudama i falsifikovanjem isprava. U toj akciji na području Zenice uhapšeno je ukupno 15 osoba, u Zvorniku devet, Tuzli dvije i Visokom jedna osoba.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kakve je statuse na društvenim mrežama pisao monstrum Bojan Prodan: “Kad se zarati ja ću vas …”

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen. Prije nepunih 15 godina...

Možda vas zanima i ovo