Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

Sanela Prašović-Gadžo razotkrila: Migrantima u BiH posljednje tri godine uplaćeno skoro 6 miliona maraka

Nemojte propustiti

U potrazi za dobrim vijestima: Federalni krizni štab mogao bi ublažiti mjere, razmatra se mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu

U Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva trenutno se razmatra mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu. Kako se saznaje od...

CIK jednoglasno pozvao Tužiteljstvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH,...

Doktor Šeranić: Vakcina ne štiti od zaraze, u planu je otvaranje vakcinalnih punktova

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati...

Bh. meteorolog koji daje najprezicnije prognoze: Ovo nisam vidio od 2010. godine i februar bi mogao biti sličan

Intenzivnije padavine se očekuju i danas, a meteorolog Nedim Sladić kaže da deceniju nije vidio ovoliko vlažnu zimu u...

Kako navodi zastupnica Prašović-Gadžo, uz ukupne milionske iznose iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje: Da li su znali za novčane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tom većina odbija pokazati dokumenta?

5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine ( tokom 2018., 2019. i 2020.).

To je dio podataka koje je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo (SBB) pripremila za sutrašnju sjednicu Komisije za sigurnost, koja će biti održana u Bihaću.

Kako je objasnila na Facebooku, kao članica Komisije pripremila je materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoja identifikaciona dokumenta, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte.

Naime, kako je napisala, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacioni dokument. Na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost sukladno navedenom predložit će i određene zaključke.

“Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tokom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u nasu državu uplaćeno iz Maroka, cak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM ili 179.527 USD”, navela je Prašović-Gadžo, objavivši i prikaz podataka za 2019. i 2018. godinu.

Milionski iznosi, Foto: Facebook

No, kako je navela, uz ukupne milionske iznose iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje: Da li su znali za novčane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tom većina odbija pokazati dokumenta?

“Ako nisu znali, evo sada znaju, pa ću svima u sistemu nadležnosti uputiti na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost poziv da počnu raditi svoj posao. Nisam još uvijek dobila službeni podatak koliko otvorenih transakcijskih računa u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u državi, no zatražila sam i taj podatak i čekam informaciju”, napisala je.

Problem migranata u BiH je humanitarni, dodaje Prašović-Gadžo, no i sigurnosni i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao.

“Njihova pasivnost je u mnogim segmentima nedopustiva jer ta pasivnost vodi direktno do pretvaranja BiH u parking za migrante. Uz ovu temu o identificiranju i novcu, na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost ću govoriti i o potrebi uspostave sistema datiloskopske i sinjaletičke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH a s ciljem prevencije krivičnih djela.

Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH i Western Unionu da saradnji”, zaključila je Prašović-Gadžo.

Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a…

Posted by Sanela Prašović Gadžo on Wednesday, 13 January 2021

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čovićev HNS traži da bošnjački politički vrh da osudi ‘zvjerstva mudžahedina u BiH’

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozvali su danas bošnjački politički i državni vrh da konačno osudi zvjerske pohode i...

Možda vas zanima i ovo