Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Sanja Vulić pitala o kažnjavanju novinarki zbog nazivanja Armije RBiH takozvanom, direktor BHRT-a odgovorio

Nemojte propustiti

Karamehmedović je istakao i da je netačno i neprofesionalno tituliranje Armije RBiH “takozvanom” izazvalo, između ostalog, burne reakcije gledatelja, korisnika usluga Elektroprivrede BiH koji jedini plaćaju RTV taksu od koje se finansira BHRT, “što nije teško provjeriti na velikom broju web portala koji su se bavili ovom problematikom”.

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nezadovoljna zbog pokretanja disciplinskog postupka protiv novnarke i urednice na BHRT-u zbog nazivanja Armije RBiH “takozvanom”, postavila je prošli mjesec pitanje generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću da li je spreman podnijeti odgovornost jer je, kako smatra, potez jednostran.

Vulić je u svom pitanju navela da je pokretanjem disciplinskog postupka Karamehmedović ugrozio sigurnost novinarki srpske nacionalnosti u FBiH.

Dodala je da je njegov potez jednostran u smislu da “sve što iz RS dolazi po vama ima odrednicu tzv., dok se to po vama ne može primjenjivati na FBiH”.

Karamehmedović joj je odgovorio.

– Prije svega, netačni su navodi da sam smijenio uposlenice srpske nacionalnosti u BHRT-u, Zoricu Jorgić (voditeljica) i Gordanu Dragutinović-Mutić (urednica informativnog programa), a pogotovo je netačno da sam se time “hvalio u medijima”. Kao generalni direktor javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine smatram svojom obavezom da istinito informišem javnost, što i jeste jedna od osnovih zadaća javnih RTV servisa. Tačno je da sam pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenica Zorice Jorgić i Gordane Dragutinović-Mutić, a Komisija će nakon provedenog postupka utvrditi da li su one odgovorne. U svom radu postupam u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama i općim aktima BHRT-a. Zakon o radu i akti BHRT-a kao poslodavca, propisuju koje radnje prouzrokuju disciplinsku odgovornost, kao i način i postupak utvrđivanja iste – dio je odgovora.

Karamehmedović je istakao i da je netačno i neprofesionalno tituliranje Armije RBiH “takozvanom” izazvalo, između ostalog, burne reakcije gledatelja, korisnika usluga Elektroprivrede BiH koji jedini plaćaju RTV taksu od koje se finansira BHRT, “što nije teško provjeriti na velikom broju web portala koji su se bavili ovom problematikom”.

– Ove reakcije dovele su do toga da je ionako nedostatno finansiranje BHRT-a dovedeno u pitanje, što direktno ugrožava samu opstojnost BHRT-a, a samim tim i radnopravni i socijalni status 900 zaposlenika BHRT-a i njihovih porodica svih nacionalnosti – kazao je Karamehmedović.

Podsjetio je da, bez obzira na zakonsku odredbu da 50 posto od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji Bosne i Hercegovine pripada BHRT-u, od 2017. godine na zajednički račun s kojeg se vrši raspodjela nije uplaćen niti jedan jedini pfening s područja Republike Srpske, iako RTRS uredno vrši naplatu takse u tom bh. entitetu.

– Trenutni dug RTRS-a prema BHRT-u po osnovu nezakonitog zadržavanja sredstava od RTV takse je nešto manji od 52 miliona KM. Naplatu pripadajućih sredstava BHRT pokušava osigurati putem sudskih procesa koji traju već godinama – dodao je Karamehmedović.

Istakao je da najoštrije osuđuje prijetnju koja je, po bilo kom osnovu, upućena svakom uposleniku BHRT-a ili pripadniku novinarske zajednice uopće, bez obzira na to o kojem se mediju radi, prenosi Crna hronika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo