Subota, 4 prosinca, 2021

Sankcije su realnost; Nije samo Milorad Dodik, na spisku će biti i iznenađenja – “tajnih” pomagača i saradnika!

Nemojte propustiti

Kako je istakao Bećirović, treba biti oprezan, jer jedan dio zvaničnika EU je korumpiran od domaćih političkih struktura, uključujući i Milorada Dodika, pa čak pojedini i američki.

Doc. dr sci. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, analizirao je juče održane izbore na Kosovu te govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

– Kosovo je duboko kriminalizovano društvo, a lokalne zajednice su leglo korupcije i pod uticajem su političko-kriminalnih struktura, koje vuku korijene iz rata. Iako je Albin Kurti sa Pokretom Samoopredjeljenje trijumfovao na parlamentarnim izborima prije osam mjeseci, sada se može reći da je trijumfovala opozicija. Srpska lista je pobjedom u Klokotu krunisala svoj uspjeh na lokalnim izborima i pokazala da je neprikosnovena u srpskom biračkom tijelu. Kurti je politički akter koji se bori, ili, bolje rečeno, nadmeće u stilu „sam protiv svih“.

Vjerovatno će rezultati lokalnih izbora utjecati da Kurti koriguje svoju politiku i izvrši rekonstrukciju vlade i krene u nemilosrdni obračun sa kriminalom i korupcijom. Takođe, morat će veću pažnju posvetiti dijalogu između zvaničnog Beograda i Prištine i formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), inače će izgubiti međunarodnu podršku, kazao je Bećirović komentarišući rezultate izbora na Kosovu.

Na pitanje koliko su realne sankcije Dodiku i ko bi ih još iz njegovog okruženja mogao dobiti, te kakve sankcije bi mogle biti, kada bi mogle biti uvedene i kako bi se to moglo odraziti na dalji razvoj situacije u BiH, Bećirović kaže:

– Sankcije postaju realnost. Radi se na usklađivanju sankcija koje koordiniraju SAD zajedno sa Njemačkom i Velikom Britanijom. Koncept sankcija nije samo Milorad Dodik nego i drugi čelnici i svi oni koji im omogućavaju ili učestvuju u njihovim političko-kriminalnim i koruptivnim aktivnostima. Biće tu iznenađenja sa imenima, jer pojedinci misle da se ne zna za njihove veze sa Dodikom. To je sada jedan cjelovit pristup i važno je prekinuti načine finansiranja, ali i druge oblike podrške, jer se tu pojavljuju i osobe koji su „tajni“ saradnici i pomagači.

Pri tome, kako je istakao Bećirović za Skener.info, treba biti oprezan, jer jedan dio zvaničnika EU je korumpiran od domaćih političkih struktura, uključujući i Milorada Dodika, pa čak pojedini i američki.

– Tu koruptivnu mrežu ne treba potcijeniti. Sankcije moraju dovesti do njihove eliminacije iz političkog života. To je sastavni dio demokratizacije regiona, koji je započeo sa promjenama u Sjevernoj Makedoniji prije nekoliko godina, zaključio je Bećorović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo