Nedjelja, 5 srpnja, 2020

Šansa za ovo je jedan prema 64 miliona: Mislila je da nosi blizance, a na ultrazvuku su svi zanijemili kada su vidjeli

Nemojte propustiti

Nakon velikog povećanja broja zaraženih: Krizni štab donio naredbu sa restriktivnijim mjerama; Ponovo ograničeno radno vrijeme kafića i restrorana

Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti od strane uposlenika poslovnih subjekata, javnih ustanova, javnih preduzeća i organa uprave je...

Fenomenalne vijesti iz Turske: Djevojčica Nadin Smajlović pobijedila tuberkulozu

13-godišnjoj Nadin je Univerzitetski klinički centar u Tuzli u maju odobrio liječenje u inozemstvu te je troškove trebao preuzeti...

Grad i kiša otjerali kupače s plaža u Neumu

Danas je u većem dijelu Bosne i Hercegovine bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini i na jugozapadu...

Najgori dan od početka pandemije u BiH: Danas potvrđeno čak 218 novozaraženih koronavirusom

U Bosni i Hercegovini, prema najnovijim informacijama, koronavirusom je zaraženo 218 osoba. Od toga 103 u Republici Srpskoj, a...

Trudnoća sa trojkama uvijek je komplikovana, i ljekari uglavnom savjetuju majkama da odstrane jedan plod, kako bi druga dva imala više vremena i prostora da se razviju.

Poslije mnogo borbe i mnogo strahovanja, kada je Marija Nenezić (38) iz Beograda čula da nosi blizance, za nju i njenog supruga nije bilo radosnije vijesti.

A onda, dok se namještala kako bi bolje vidjela dvije bebe, doktorica je zapanjeno pogledala u monitor i objavila da Marija u stomaku nosi tri bebe.

Trojke, od kojih su dvoje jednojajčani blizanci, u takvoj situaciji bili su pravo čudo i blagoslov, a statistika kaže da je šansa da se to desi bila jedna prema 64 miliona.

– Evo ga jeeeedno srce, evo ga druuugo srce. Hajde Maki, podupri se pesnicama, da ti uslikam jednu porodičnu sliku – kaže doktorka, a onda – muk.

– U čovječe, trojke – kaže. Igor gleda u ekran, ćuti. Doktorka provjerava. Ja, u raju. Svijet je mogao da stane. Sve moje želje i molitve bile su uslišene, kaže Marija za Žena Blic.

Trudnoća sa trojkama uvijek je komplikovana, i ljekari uglavnom savjetuju majkama da odstrane jedan plod, kako bi druga dva imala više vremena i prostora da se razviju.

Međutim, Mariji i njenom suprugu to uopšte nije bila opcija.

– Doktorica Biljana je detaljno pričala o svim lošim stvarima koje mogu da pođu po zlu. Po zlu po mene ili po bebe. Jedni jednojajčani blizanci i još jedna beba. Kao na akciji. A ja sam se tokom iščekivanja nadala samo jednoj bebi. Poslije toliko godina mučenja, nisam bila zahtjevna, samo realna. Pitala me je da li imam pitanja, a ja, kojoj opcija odstranjivanja ploda uopšte nije padala na pamet, imala sam samo jedno pitanje: Bože, da li uopšte postoje kolica za tri bebe? – kaže Marija, i poslije tog pitanja sve je bilo jasno.

Ostatak trudnoće Marija je provela u strogom mirovanju, a pred sobom je imala samo jedan cilj – da trudnoću iznese što je duže moguće.

– Vaša trudnoća nije kao ostale, i nemojte da slušate ljude oko sebe, rekla je moja doktorica. Bila je u pravu. Moja trudnoća nije bila ni nalik ni jednoj trudnoći za koju sam čula. Slušala sam doktoricu pod konac i nisam išla kod dr Gugla, to je apsolutno najgori savjet koji možete da priuštite uplašenoj trudnici – kaže Marija, a činjenica da je tako pomno slušala savjete doktorice dovela je do toga da je uspjela da održi trudnoću do čak 35. nedelje, što je za trojke fenomenalno.

Onda je uslijedio carski rez – prirodni porođaj sa trojkama nikad nije opcija, a Marija kaže da svu zahvalnost duguje prof. Oliveri Kontić.

– Maki, probudi se. Sve je gotovo – prva je stvar koju je Marija čula.

– To “sve je gotovo” me je štrecnulo, jer sam odmah pomislila nešto loše, a zapravo, porođaj je bio gotov. “Bebe smo odnijeli na četvrti u inkubator. Bebe su dobro, ti si dobro” – uslijedilo je objašnjenje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Žena Majka Kraljica (@jasamzenamajkakraljica)

Marija je nakon toga u nekoliko navrata gubila svijest, i odvezena je na intenzivnu njegu. Po buđenju je, kaže, počela da shvata da u carskom porođaju nema ničeg carskog.
– U glavi sam poslije porođaja imala samo jedan zadatak, koji mi je dala glavna sestra Rada sa humane reprodukcije: “Marija, do sad ste bili disciplinovani, i sada vas molim da kada vam kažu da ustanete na noge prvi put, kako znate i umijete, pa taman pali. Ustanite, mnogo je bitno”.

Iako nisam osjećala svoje telo, imala sam toliko braunila, česmica i centralni kateter, ustala sam. Mislila sam da umirem, toliko je bilo neprijatno i bolno. Zbog nemoći i umora su mi konstantno lile suze niz lice. Bilo me je sramota od sestara sa intenzivne, a one su zaista bile divne. Kao da me je mama čuvala. Željela sam samo da budem bolje, jer su sestre i doktori stalno gledali na ekran iznad mene. Pritisak nije bio dobar. Bila sam na trodonu. Htjela sam da vidim svoje bebe. Dan prvi – prisjeća se Marija.

Nakon boravka djece na Institutu za neonatologiju gdje su proveli mjesec i po dana, i nakon što se njen sinčić izborio sa bolničkom bakterijom, potpuno zdravi stigli su kući, gdje su se Marija i Igor susreli sa potpuno novim setom pitanja i nedoumica.

Prva noć sa trojkama prošla je u potpunom magnovenju, jer uslijedio je period privikavanja.

Marija, koja je do tada navikla na brz životni ritam kakav nameće karijera menadžera velike firme, riješila je da sada pauzira sa karijerom i u potpunosti se posveti tako dugo željenoj djeci.

– Najveći strah mi je bio da ću biti zavisna od nečije pomoći, ili da mi u kuću navale babe i dadilje i slična vojska. Što bi Snup Dog rekao, moram prvo da se zahvalim samoj sebi, na poslovnom menadžerskom iskustvu prethodnih 17 godina rada. To postavljanje prioriteta, upravljanje vremenom, resursima i ljudstvom mi je zaista pomoglo u brizi o deci. Zvučaće vam sigurno suludo ili gotovo nevjerovatno, ali ja svoju djecu čuvam sama. Suprug mi pomaže kada dođe sa posla, a on radi od 9-17h. Pored tri nova člana porodice na koje je trebalo da se naviknemo, nismo imali dovoljno želje da se navikavamo i na ostalu “pomoć”. Najviše porodicnih svađa nastane iz najboljih namera, pa smo se mi stoga odlučili da mama pazi bebe, a tata mamu. Teško je, gotovo neizdrživo nekim danima, ali bih ohrabrila svaku mamu da to pregura. Kada obrnete jedan krug oko Sunca, obrnuli ste igricu.

Sebi je, kaže, mnogo pomogla kupovinom svakog aparata za koji bi pomislila da bi mogao da je ubrza.

– I jedno dijete je dovoljno naporno, a možete misliti kako je sa trojkama. Sve što uradite, morate da uradite po tri puta. Zato gledam da sebi pomognem, olakšam i ubrzam koliko god je moguće. Naravno, pored toga racionalizujem troškove gdje god je moguće – recimo, trojke su brzo prerasle ogradicu i tada sam se dosjetila da ih smjestim u veliki bazen za naduvavanje, koji nas je služio sve dok nisu prohodale i postale nezaustavljive. Niti je isto izdržavati jednu, dvije ili tri bebe istovremeno, tako da onaj novac koji se dobija kao roditeljski dodatak je zaista kap u moru troškova koji postoje oko bebe. Ja pokušavam da racionalizujem troškove, što uvijek predlažem i drugim mamama – recimo da se raspitaju u svom okruženju ili grupama za razmenu bebeće garderobe i ostale opreme za bebe.

A to kako sve postiže? Kaže da je ključ samo u redu i organizaciji.

– Jako je važno da djeca imaju ustaljen ritam i da uvijek znaju šta je naredno što slijedi. Kada imate ritam, završili ste više od pola posla, i stvari teku poprilično glatko. Nikako ne dozvolite da odsupate od ritma koji ste uspostavili i stvari će se dalje rešavati mnogo, mnogo lakše – zaključuje Marija, koja svoja iskustva i savjete dijeli i na Instagramu, gde ćete je naći pod imenom “Žena, majka, kraljica”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Žena Majka Kraljica (@jasamzenamajkakraljica)

Izvor: Žena Blic

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Vapaj iz Opće bolnice u Sarajevu: Pretrpani smo, nećemo izdržati! Nemamo kapacitet za ovoliko pacijenata!

- Znali smo da će krenuti navala na medicinske ustanove. Tako je sada, mi smo zatrpani, pretrpani, prilivom velikog...

Da li Sarajevo postaje novi Sandžak?

Ulice i kafići Sarajeva prepuni, niko ne mari za koronavirusom. Podsjetimo, jučer je u Sarajevu i Bosni i Hercegovini potvrđen rekordan broj novozaraženih koronavirusom. ...

Sebija Izetbegović upozorava: “Situacija u Sarajevu je ozbiljna, uskoro bi moglo...

Izetbegović je navela da je u izolatoriju Podhrastovi trenutno hospitalizirano 37 oboljelih od COVID-19, dok ih se dvoje nalazi u opservaciji. Prema posljednjim navodima Svjetske...

Fenomenalne vijesti iz Turske: Djevojčica Nadin Smajlović pobijedila tuberkulozu

13-godišnjoj Nadin je Univerzitetski klinički centar u Tuzli u maju odobrio liječenje u inozemstvu te je troškove trebao preuzeti Fond zdravstvenog osiguranja. Djevojčica Nadin Smajlović...

Tragedija u BiH: Mladić preminuo nakon uboda stršljena, nije izdržao do...

Isti mladić je ranije, u dva navrata zatražio pomoć ljekara zbog uboda stršljena. Posljednji put prije dva mjeseca, a prvi put prije nekoliko godina. Dvadesetsedmogodišnji...

Možda vas zanima i ovo