Subota, 27 studenoga, 2021

Sarajevo 162. najskuplji grad po visini troškova života

Nemojte propustiti

Sarajevo
Sarajevo

Na listi od 193 najskuplja svjetska grada po visini troškova života Sarajevo se nalazi na 162. mjestu, dok je London najskuplji grad za život u svijetu, pokazuju podaci portala Expatistan.

U bivšoj SFRJ, od Sarajeva su za život skuplji Ljubljana na 102. mjestu, Zagreb, koji je 131. na listi i Beograd, 158. na listi.

Poređenjem cijena hrane, garderobe, prevoza, iznajmljivanja stana, režija, zabave i najrazličitijih usluga, moglo bi da se zaključi da Sarajevo i nije toliko skupo za život koliko nam se čini, jer je na spisku od 193 grada zauzeo 162. mjesto.

Ipak, kada se visina troškova u pojedinim gradovima uporedi sa prosječnom zaradom, dolazi se do zaključka da to baš i nije tako.

Poređenja radi, prosječna plata u Srbiji iznosi 383 eura, dok u Zagrebu, u kome je prema ovom istraživanju život 15 odsto skuplji nego u srbijanskoj prijestonici, plata iznosi 722 eura mjesečno. Troškovi ishrane, stanovanja, prevoza i zabave u Ljubljani su oko 40 odsto skuplji nego u Beogradu.

Prema podacima portala Expatisan, troškovi života u Srbiji su za oko osam odsto viši od onih u Sarajevu, a 19 odsto viši nego u Albaniji.

 

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo