Subota, 31 srpnja, 2021

Sarajevo je dva dana bilo regionalni centar vinara, Halid Bešlić podržao „Blaž“

Nemojte propustiti

Sarajevo je dva dana bilo regionalni centar vinara. Naime, na trinaestom po redu Međunarodnom festivalu vina i gastronomije okupili su se proizvođači vina iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a uz vina kušali su i čuveni livanjski sir, proizvode Udruge ljubuških maslinara, mesne proizvode i domaća peciva Zlatnog zrna, te se osvježili proizvodima Sarajevske pivare.

Sarajevo Wine Fest ove godine okupio je skoro 2.000 posjetilaca i na taj način postao najposjećeniji festival ove vrste u glavnom gradu BiH.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo, a posebno su im drage čestitke posjetilaca koji su zadovoljni napustili hotel Holiday u kojem se događaj održao.

– Stvarno smo se potrudili da sve bude besprijekorno organizirano. Naravno, uvijek može bolje, ali mislim da smo ove godine postavili standarde koje ćemo u narednim godinama pokušati unaprijediti. Drago nam je da je među posjetiocima bilo i dosta turista koji su se najviše interesovali za autohtone domaće sorte Žilavku i Blatinu, koje su ovaj put udruženo predstavili hercegovački vinari okupljeni oko Udruge “Blaž”. Ove dvije sorte su sinonim za vina iz hercegovačkog kraja, a u Bosnu i Hercegovinu sa Dekantera (svjetskog natjecanja) i drugih natjecanja donijele su zlatne, srebrene i bronzane trofeje. Podršku „Blažu“ dala je i naša muzička zvijezda Halid Bešlić koji je još jednom pokazao da podržava domaće – kaže Naida Kovačević, portparol Sarajevo Wine Festa.

Zanimljivo je da se nakon deset godina, na Sarajevo Wine Fest vratila i rodonačelna vinarija “Aleksandrović” iz Srbije, čuvar tradicije kraljevog podruma i vinske recepture kraljevske dinastije Karađorđević.

– Drago nam je da smo ponovo na ovom odličnom festivalu i vidimo se naredne godine u još većem broju – rekli su iz vinarije Alaksandrović.

Među brojnim poznatim gostima koji su prisustvovali događaju bio je i Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, koji je obišao nekoliko štandova sa vinima, između ostalih i onaj vinarije “Vukoje” gdje je uživao u ponudi vrhunskih sorti vina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo