Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Sarajevo: Nivo rijeke Miljacke među najnižim u posljednjih 120 godina

Nemojte propustiti

Velike vrućine koje vladaju u gradu u proteklih 30 dana dovele su do toga da je korito rijeke Miljacke gotovo potpuno isušeno, a mogućnost pojave zaraznih oboljenja dostigla je kritičnu tačku.

U narednom periodu, kako nam je rekao Nino Rimac iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, i dalje možemo očekivati veoma nizak nivo Miljacke zbog visokih temperatura, a što je manje vode veća je bojazan od zagađenja i pojave zaraznih oboljenja.

 – Od 2002. godine pa naovamo imali smo najveće četiri sušne godine u posljednjih 120 godina, a u narednom periodu očekuje se još veće opadanje vodostaja – rekao je Rimac.

Kako je kazala Amela Hrnjica, direktorica firme “Sanitar”, koja vrši poslove dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i dubinskog čišćenja u KS, rijeka Miljacka je u katastrofalnom stanju, a u cijelom njenom vodotoku pojavili su se pacovi.

– S velikim vrućinama riječni nivo opada i pojavljuje se velika prljavština koja nastaje zbog biološkog otpada, odnosno fekalija. Pojava pacova u rijeci trebala bi biti alarm za nadležne da se izvrši deratizacija kako bi se izbjegla zaraza – istaknula je Hrnjica.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Udala se unuka rahmetli Alije Izetbegovića: Ovo je njen izabranik

Mladenka je nosila prelijepu bijelu vjenčanicu modernog kroja, dok je njen izabranik odabrao kompletno crnu kombinaciju. Emina Berberović, unuka rahmetli...

Možda vas zanima i ovo