Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Sarajevo obara rekord u potrošnji vode: 3.000 litara u sekundi

Nemojte propustiti

Redukcije u snabdijevanju vodom glavnog grada BiH uzrokuje potrošnja, ali i gubici u dotrajaloj mreži

Foto: IlustracijaIako Bosna i Hercegovina spada među vodom najbogatije zemlje u Evropi, građani glavnog grada Sarajeva duže vrijeme suošavaju se sa smanjenim pritiskom vode u vodovodnoj mreži u noćnim satima.
 
Redukcija, odnosno smanjenje pritiska vode u mreži, mjera je koju kompanija „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo primjenjuje izvjesno vrijeme, potvrdili  su u izjavi za agenciju Anadolija iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ u Sarajevu. To za posljedicu ima da potrošači u Sarajevu imaju smanjen pritisak ili ostaju potpuno bez napajanja vodom u periodu od 24 do pet sati ujutro.
 
“Ova mjera je na snazi radi obezbjeđenja punjenja rezervora, kako bi građani imali uredno vodosnabdijevanje tokom dana”, napominje glasnogovornica Mirjana Trifunović.
 
U VIK-u tvrde da je redukcija u snabdijevanju Sarajeva vodom neophodna i to argumentiraju podatkom da grad trenutno troši više od 3.000 litara vode u sekundi, što je rekord u posljednjih deset godina. U kompaniji dodaju da dodatni problem predstavljaju veliki gubici vode koja protiče dotrajalom vodovodnom mrežom.

Prema riječima Trifunović, ukupni gubici na neplaćenim računima za isporuku vode su 73 posto, dok su gubici na dotrajaloj vodovodnoj mreži 63 posto od ukupno proizvedene količine u zadjih pola godine.

“Na ovakavu situaciju konstantno ukazujemo, odnosno naglašavamo da je potrebno hitno početi sa obnovom vodovodnog sistema za što postoje projekti”, kaže glasnogovornica VIK-a.

Kanton Sarajevo mjesečno troši oko 1.780.000 kubnih metara vode ili 2.180.000 konvertibilnih maraka. No, VIK uspijeva naplatiti tek 87 posto isporučene vode.
Sve stambene jedinice u Sarajevu još uvijek nemaju vodomjere, posebno one u starijim naseljima kao što su Grbavica, Dolac Malta, Čengić Vila, Alipašino Polje, Dobrinja, Ilidža, Vogošća itd.

Sa obveznom ugradnjom vodomjera u novogradnji počelo se od 2001. U VIK-u ističu kako je za uvođenje vodomjera svim potrošačima (što je više od 5.000 zgrada) potrebno oko 100.000 vodomjera.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvavog pira Mirsada Bajrića: Enisa je prosila, a on je pio, tu noć kad smo čuli pucnjavu nismo znali odakle dolazi

ŽEPČE - Mrtve supružnike pronašao je rođak iz Zavidovića kod kojeg su bila njihova djeca. Pravi horor zatečen je...

Možda vas zanima i ovo