Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Sarajevo oborilo dnevni i sedmični rekord za samo 24 sata: “Vrijeme je za drugačije mjere na nivou cijele FBiH”

Autor:N1

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Problemi u Kantonu Sarajevo su sada porodični klasteri jer se virus prenosi lokalno, a pacijenti ne znaju gdje su se zarazili.

Kemal Beganović, član Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kazao je da je u Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata oboren dnevni i sedmični rekord s obzirom da je od 628 testiranih, 225 pozitivno na korona virus. Istakao je kako je vrijeme za drugačije mjere koje će se donijeti na nivou FBiH.

-Mi smo 24-satnom zasjednaju. Pratimo situaciju, ali situacija je takva da je ne možemo iskontrolisati kako bismo htjeli, ali takva je situacija i u regiji. U Hrvatskoj su davno oboreni rekordi, u Sloveniji koja je bila šampion po kontroli je imala drastičan porast. Kada je riječ o rekordima, mi smo ga imali 3.8. kada je oboljelo 153, pa potom 190 i sada ćemo vjerovatno preći 200 na 100.000 stanovnika. To su dramatične brojke i moramo razmišljati o mjerama koje će biti u širem kontekstu i to na nivou FBiH jer kantonalni nivo ima ograničenja, rekao je Beganović.

Kazao je kako je činjenica da restrikcije i mjere zbog ove situacije urušavaju ekonomiju i drštvo, te da će biti posljedica u zdravstvu i školstvu.

-Pacijenti su ograničeni u pristupu zdravstvenim institucijama i uslugama. Teško je naći balans između mjera, objektivne potrebe i realnog svakodnevnog života. Mi možemo proglasiti lockdown u KS, ali šta to vrijedi kada nekoliko kilometara niže imate općinu u drugom kantonu ili 300 metara drugi entitet. Mjere mogu biti korisne samo na nivou FBiH, kazao je Begnović, piše N1.

Kemal Beganović

Problemi u Kantonu Sarajevo su sada porodični klasteri jer se virus prenosi lokalno, a pacijenti ne znaju gdje su se zarazili. Upozorio je da ne treba ići na velika okupljanja ni mjesta gdje se organizuje zajedničko objedovanje.

Kada je riječ o izborima, kazao je kako je Krizni štab KS u redovnom kontaktu sa CIK-om te da će ovih dana održati i sastanak kako bi se razgovaralo o svim bitnim aspektima za taj dan.

-Ne bi bio problem održavanje izbora jer se održavaju u velikim prostorima. Ako se sve organizuje kako treba – može se stajati vani, uvoditi ogrnaičen broj ljudi, uvesti dezinfekciju i da svi da nose maske, onda nema smetnji za održavanje izbora. Rijetko ko se zarazio na Vrelu Bosne, u prodavnici ili apoteci, ali se zaraze u klubovima i na sličnim okupljanjima, kazao je Beganović.

Apelovao je na građane da nose maske, drže distancu i češće peru ruke, s ciljem kako bi se situacija poboljašala, a zdravlje svih nas bilo sačuvano.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić se napokon oglasila: Žao mi je što su neki ljudi moju izjavu pogrešno shvatili

Nakon što se pojavila informacija da je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim...

Možda vas zanima i ovo