Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Sarajevo: Od maja skuplji kuponi za GRAS

Nemojte propustiti

U Prijedlogu budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu Vlada KS nije planirala dovoljno novca za subvencionirane korisnike javnog prijevoza, što znači da će penzioneri, studenti, demobilisani borci i ostale socijalne kategorije ubuduće plaćati punu cijenu GRAS-ovih mjesečnih kupona, javlja portal Dnevnog avaza.

gras
Foto: Arhiv

Nadzorni odbor preduzeća je, naime, zatražio od Vlade da za svaku kartu, umjesto dosadašnjih 14 KM, ubuduće plaća punu cijenu od 53 marke jer se, kako su kazali, GRAS našao u velikoj dubiozi upravo zbog subvencioniranih karata koje su na teretu preduzeća.

Predsjednik NO Izet Horman kazao je da to ubuduće neće dozvoliti te da GRAS i radnici više neće plaćati tuđe troškove.

Vlada je ta koja je stvorila subvencionirane kategorije i mi nemamo ništa protiv njih. Ali, neko mora platiti prijevoz za oko 80.000 putnika. Neka plati Vlada ili sami putnici – poručio je Horman.

U Ministarstvu saobraćaja kazali su nam da će ove godine biti izdvojeno nešto više novca za subvencioniranje nego lani, ali to ni izbliza neće moći zadovoljiti zahtjeve NO i GRAS-a, piše pomenuti portal

Uskoro slijedi usaglašavanje cijene karata koje će izvršiti NO i predstavnici Vlade. Nadam se da će konačna cijena koju će plaćati ove kategorije biti poznata najdalje do početka maja – rekao je resorni ministar Jusuf Bubica.

Vlada je za tu svrhu planirala nešto više od 12 miliona KM, a za plaćanje pune cijene kupona penzionerima, studentima i borcima treba oko 50 miliona KM, piše Avaz.ba

Studenti neće prihvatiti poskupljenje

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmed Nurković rekao je za “Avaz” da studenti neće prihvatiti povećanje cijene karte na 53 KM, jer i sadašnje karte jedva plaćaju.

Mislim da cjenovnik usluga GRAS-a treba prilagoditi studentima, kojih u gradu ima više od 40.000. Nadležni u tom preduzeću mogu povećati prodaju samo ako cijene usluga približe mogućnostima korisnika, a ne dodatnim poskupljenjima – rekao je Nurković.

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo