Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Sarajevo: Oko 300 demonstranata pred zgradom Parlamenta

Nemojte propustiti

Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i danas su nastavljeni protesti bh. građana koji od vlasti traže donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) kako bi novorođenčad rođena nakon 12. februara mogla dobiti JMBG, zdravstveno osiguranje i putne isprave, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

sarajlije na protestima 9.6. 3Oko 300 građana među kojima su osim roditelja čija djeca nemaju JMBG, studenti i drugi građani, i danas poručuju da su se okupili neformalno i spontano “na kafu” ispred Parlamenta BiH. Kako je danas ispred ove bh. institucije bilo i puno djece, građani BiH su se potrudili da im ne bude dosadno igrajući se, pjevajući i crtajući sa njima.

“Danas, pošto ima jako puno djece, odlučili smo da ih zabavimo. Mi se ovdje i borimo za njih. Svima je već poznato zbog čega smo se mi ovdje okupili. Jedan od osnovnih zahtjeva našeg spontanog okupljanja jeste usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Drugi zahtjev je osnivanje fonda na državnom nivou za pomoć teško oboljeloj djeci. Treći je smanjenje primanja visokim zvaničnicima 30 posto i da taj novac ide u fond za liječenje te djece”, poručio je Edib Lagumdžija.

On je kazao da su svi prisutni složni u tome da ih ne interesuju političke stranke te pozvao sve ostale građane da se pridruže demonstracijama.

Lagumdžija je poručio da očekuju veliki broj demonstranata u utorak, kad su pozvali na novi masovni protest, a podsjetio je i da su se bh. građani širom svijeta angažirali te pružili podršku demonstracijama u Sarajevu.

Nikola Kunić iz Prijedora kazao je kako je od preksinoć u Sarajevu i da je došao samo kako bi pružio podršku protestima.

“Žao mi je što se nisam mogao pridružiti protestima na početku. Ovo je početak demokratskih promjena u BiH. Možda trenutno nisu demokratske promjene, ali ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u historiji BiH. Mislim da je dužnost građana da učestvuju u ovim protestima. Jer, ko ne učestvuje, zapravo radi sa parlamentarcima”, izjavio je on.

On je podsjetio da političke vlasti trebaju služiti narodu, a ne obrnuto, i poručio je da narod bez sadašnjih političara može, jer oni dolaze i odlaze, a građani su ti koji ostaju.

“Ja ne znam ko i dalje vjeruje u takve stvari da su ovi protesti napad na manji entitet u BiH. To plasiraju mediji u Republici Srpskoj koji su totalno sjevernokorejskog modela. Bez bilo kakve uvrede, ko god to misli, zaslužuje hospitalizaciju, jer naprosto svi mogu vidjeti da su ovdje djeca. Tu je sa nama i otac male Belmine Ibrišević, koja mora u inostranstvo na liječenje, zbog koje je sve ovo počelo. Ja se ovdje osjećam sasvim ugodno i lijepo”, poručio je mladić iz Prijedora.

Neformalna grupa građana i neki od roditelja djece bez matičnog broja, rođene nakon 12. februara ove godine, organizovali su se putem društvenih mreža i okupili ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje protestuju od srijede.

Snimat će se i promotivna pjesma i spot posvećen protestima, a Almas Smajlović je biti vodeći vokal.

Vijeće ministara BiH još uvijek nije usvojilo zakon o jedinstvenom matičnom broju i uputilo ga u parlamentarnu proceduru, ali je donijelo privremenu odluku o JMBG koja će važiti narednih 180 dana i koja bi trebala omogućiti svoj novorođenoj djeci izdavanje matičnog broja. Okupljeni građani nisu bili zadovoljni ovom odlukom, jer smatraju da je trajno rješenje u vidu zakona jedino prihvatljivo. Oni su uputili zahtjev Parlamentu BiH da zakon o JMBG bude uvršten u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, što nije učinjeno.

(Source.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo