Srijeda, 26 siječnja, 2022

Sarajevo – problem pasa lutalica: “Kamo sutra, bolje spriječiti nego…”

Nemojte propustiti

Od 25. juna 2012. godine svi posjetioci BBI centra u prodavnici Lush imaju priliku da kupovinom Šapa sapuna pomognu kampanji „Kamo sutra,bolje spriječiti nego…“ za pomoć napuštenim životinjama.

Foto: ArhivJedan od trenutnih gorućih problema u Sarajevu je problem pasa lutalica. Kompanija Lush, Veterinarski fakultet u Sarajevu i udruženje „Help animals“ su zajedno pokrenuli kampanju „Kamo sutra,bolje spriječiti nego…“ sa ciljem da se situacija s psima lutalicama riješi. Zbog toga što su nadležne vlasti pokazale popriličan nemar i nebrigu po pitanju ovog sarajevskog problema, aktivistička tvrtka Lush preko svoje Facebook stranice, svojih trgovina, i prisutnosti u medijima želi prenijeti poruku svim građanima kako bi razvili svijest o ovom problemu. Lush kompanija je bila prvi privredni subjekt koji se pridružio ovoj kampanji kojoj će se uskoro pridružiti i prodavnica obuće Shoe Be Do a svoju podršku su također pružili gospoda Halid Muslimović, Mirvad Kurić, Predrag Kojović, agencija za odnose s javnošću Pristop BH i Britanska ambasada. Kampanja zagovara metodu “uhvati-steriliziraj-pusti ili udomi”, čime bi se riješio problem velikog broja napuštenih pasa lutalica. Na svakom psu će, pod nadzorom prof. Selme Filipović s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, biti obavljen klinički pregled, zatim tretman protiv parazita, cijepljenje protiv bjesnoće, markiranje i sterilizacija. Također, svaki pas će dobiti i svoj veterinarski karton, te će, za vrijeme oporavka, biti privremeno smješten na Veterinarskom fakultetu, a poslije toga, uz velike nade i udomljen.

 

Pošto je u BiH ovo prva kampanja kojom će se pokušati riješiti problem napuštenih životinja, našoj državi će novčanim sredstvima pomoći i Lush Slovenija i Lush Hrvatska koji će biti i glavni finansijski donatori. Sav prihod od prodaje Šapa sapuna, umanjenog za iznos PDV-a, bit će utrošen na sprovođenje kampanje sterilizacije pasa u BiH.

Apeliramo na sve da posjete Lush prodavnicu u BBI centru i daju svoj skroman doprinos kampanji koja će dostići svoj cilj jedino uz aktivno sudjelovanje cijele zajednice.


(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo