Srijeda, 19 siječnja, 2022

Sarajevo: U posljednjih šest mjeseci psi lutalice izgrizle 396 osoba

Nemojte propustiti

Čopori gladnih i agresivnih pasa na sarajevskim ulicama u posljednjih šest mjeseci napali su i izgrizli čak 396 građana! Prema podacima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, u maju je evidentirano 72 ugriza, dok je taj broj u junu porastao za 25 posto i zabilježeno je 90 napada.

Ugriz od pasa lutalica se tretira kao ratna povreda– S dolaskom visokih temperatura lutalice su postale mnogo agresivnije i uglavnom napadaju i grizu ljude po rukama i nogama. Međutim, zabilježen je i porast napada kućnih ljubimaca na svoje vlasnike.

Takav slučaj imali smo prije sedam dana, kada je šarplaninac teško ozlijedio svog gazdu. Zubima mu je nanio teške povrede na obje podlaktice i nadlaktice. U napadu mu je otkinuo mišićno tkivo i odvojio ga od kosti, zbog čeka je pacijent nakon zbrinjavanja u Hitnoj pomoći prevezen u Klinički centar – kazala je za “Dnevni avaz” Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći.

Ona apelira na Sarajlije da u vrelim danima jula i avgusta izbjegavaju čopore pasa.

– Kod ugriza s obimnim krvarenjem potrebno je na ranu staviti sterilnu gazu ili krpu. Pacijenti se obavezno moraju javiti u zdravstvenu ustanovu jer se ugriz od lutalica tretira kao ratna povreda. Hirurški se mora obraditi jer takve životinje mogu prenijeti teške zarazne bolesti – istakla je Softić-Taljanović.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Leyla Hajrović iznenadila sve promjenom imidža: ‘Jedva sam te prepoznala’

- Kakva ljepotica. Molim te ostani ovakva, puno bolje ti stoji. Jedva sam te prepoznala. - pisalo je u...

Možda vas zanima i ovo