Srijeda, 12 svibnja, 2021

Sarajevska premijera predstave ‘Moja fabrika’ Selme Spahić sutra na sceni NPS

Nemojte propustiti

Predstava “Moja Fabrika” zasnovana na istoimenom djelu proslavljenog pisca i kolumniste Selvedina Avdića, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u režiji Selme Spahić, zabilježit će 10. maja sarajevsku premijeru na sceni Narodnog pozorišta.

Predstava koja je jedna od najzapaženijih produkcija tekuće pozorišne sezone, intimna je monografija o historiji Zenice i njene najveće fabrike Željezare, zbog koje je grad praktično i nastao i koja je upošljavala većinu stanovništva, a danas je samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

– Ovo je prvi izlazak “Moje Fabrike” iz Zenice i imam veliko uzbuđenje pred sarajevsko izvođenje. Ja sam u Zenici odrastala, pa nisam znala većinu stvari o kojima predstava govori prije susreta sa Selvedinovom knjigom. Sigurna sam da će i sarajevskoj publici biti zanimljivo da otkrije Zenicu kakvu još nije upoznala. Zenica je mjesto radnje, ali je ovo priča o svim bivšim industrijskim gradovima, koji su najviše stradali sa promjenom društvenog sistema – istaknula je rediteljica predstave Selma Spahić.

Predstava kombinira materijale iz knjige, te izjave radnika i radnica Željezare Zenica koji su i danas neraskidivo vezani za fabriku. Prati odnos grada i fabrike od njenog nastanka krajem 19. stoljeća do danas.

– Preko nje upoznajemo dekadentne tridesete godine 20. stoljeća u Zenici, njenu multikulturalnost i jezičku raznovrsnost jer je bila sjecište za ljude iz svih krajeva Evrope, saznajemo za zenički pokret otpora, ali i za pankerski bunt koji je Željezara budila u mladima u vrijeme najveće proizvodnje, krajem osamdesetih godina. Hronologijom predstava završava u današnjici, vremenu borbe radnika i radnica za uvezivanje staža i elementarna radnička prava – ističe se u saopćenju organizatora.

U predstavi igraju Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Alijagić-Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, pokret Thomas Steyaert, dramaturgiju i dramatizaciju radile su Emina Omerović i Bojana Vidosavljević, a muziku Basheskia i Edward EQ.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta Sarajevo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo