Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Sarajevska Vijećnica: Država ne vodi brigu o vrijednom nacionalnom spomeniku

Nemojte propustiti

Ulazak u sarajevsku Vijećnicu naplaćuje se od 26. avgusta 2014. godine, a cijenu ulaznice od 2 KM odredio je direktor JP Olimpijski bazen Otoka Avdija Hasanović!

Ovo je Hasanoviću omogućio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ugovorom o poslovnoj saradnji sklopljenim 19. avgusta 2014. godine. Zanimljivo je da je ovo urađeno bez znanja gradskih vijećnika koji tokom mjeseca avgusta uopće nemaju sjednice, piše bh. novinska agencija Patria.

Elvir Hadžiahmetović, sekretar Gradske uprave za novinsku agenciju Patria kazao je da na ovaj način koriste kapacitete postojećeg preduzeća, a čiji je osnivač Grad, te da bi formiranje novog preduzeća povećalo troškove.

– Da smo mi osnovali novo preduzeće to bi povećalo troškove, a Gradska uprava po zakonu ne može naplaćivati ulazak u Vijećnicu. Iskoristili smo njihove kapacitete, ali morat ćemo u narednom periodu korigirati cijene jer su nam veći rashodi od prihoda – kazao je Hadžiahmetović.

On je također kazao da imaju veliki broj upita za održavanje vjenčanja u Vijećnici te će razmotriti na koji način to omogućiti.

racun(3)– Ljudi zovu čak i izvan BiH koji su naši državljani da pitaju koliko bi koštalo vjenčanje u Vijećnici – kazao je Hadžiahmetović.

Inače, u Pravilniku o uslovima i načinu korištenja prostora u Vijećnici koji je donio Komšić u oktobru 2014. godine, a s kojim su vijećnici GV upoznati tek u aprilu 2015. godine navodi se da je gradonačelnik taj koji odlučuje o zahtjevima za korištenje prostora Vijećnice. U članu 5. Pravilnika navodi se da „odobrenje za korištenje prostora u Vijećnici izdaje gradonačelnikGrada Sarajeva, nakon uplate punog iznosa za korištenje određenog prostora na račun Grada Sarajeva“.

Članom 6. regulisane su naknade pa je tako kongresna sala 1.500 KM za dan korištenja, aula 4.000 KM, svečana sala i prateći objekti 5.000 KM dok je galerijski prostor 2.000 po danu.

Za korištenje prostora duže od jednog dana odobrava se popust do 30% o čemu odlučuje gradonačelnik.

Inače, od 23. decembra do 20. aprila 2015. godine prostor Vijećnice iznajmljen je četiri puta za šta je plaćeno 14.535, 96 KM. No, podatak koliko je uplaćeno u Budžet Grada Sarajeva od naplate ulaznica u Vijećnicu nije poznat, iako je Komšić ranije tvrdio da će to biit 215.000 KM na godišnjem nivou. S obzirom da je riječ o nacionalnom spomeniku čija je obnova trajala godinama postavlja se pitanje da li je ovo pravi način korištenja jednog ovakvog spomenika kulture.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo