Srijeda, 8 prosinca, 2021

Sarajevski konjanici krenuli u pohod na Ajvatovicu

Nemojte propustiti

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Konjanici Sarajevskog kluba “Hidalgo” jutros su iz At mejdana krenuli ka Pruscu na obilježavanje Ajvatovice.

Na ovogodišnji pohod na Ajvatovicu iz Sarajeva je krenulo 28 konjanika, a ispratilo ih je puno građana Sarajeva i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji im je, tradicionalno, predao bajrak Općine Stari Grad. Centralna manifestacija “Ajvatovica 2014” bit će održana u nedjelju.

Načelnik Hadžibajrić kazao je da je ispraćaj konjanika već postao tradicija te da će Općina Stari Grad i ubuduće podržavati ovakve manifestacije.

konjanici2

“Na ovaj način mi dajemo doprinos da se tradicija najvećeg svetišta u Evropi ne zaboravi i da se održi tradicija koja traje više od 500 godina”, naglasio je.

Predsjednik Konjičkog kluba “Hidalgo” Muhamed Potogija zahvalio je načelniku Hadžibajriću koji ih već četiri godine pomaže u organizaciji da 28 konjanika odjaše na Ajvatovicu.

“Mi smo specifični u odnosu na druge, jer jašemo. Da imamo sve tehničke uslove, odjahali bismo do dovišta, ali jednu dionici moramo prekinuti jahati”, istakao je Potogija.

Konjanici su iz At mejdana krenuli oko 9.00 sati preko Latinske ćuprije, ulicama Obala Kulina-bana, Zelenih beretki, preko ulica Muhameda Kantardžića, Ferhadija, Maršala Tita, do Zemaljskog muzeja.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, etapno, u zavisnosti od brzine kretanja kolone.

konjanici

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Od siline tog sudara stijena je raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

Od tada, muslimani iz cijelog svijeta dolaze u Prusac i čuvaju od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo