Subota, 16 listopada, 2021

Sarajevskoj doktorici 3 godine zatvora zbog smrti pacijentkinje!

Nemojte propustiti

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu dr Amili Cvijetić-Koldžo presuđeno je tri godine zatvora, saznaje agencija Fena u tom sudu.

amilakoldzocvjeticPrilikom prvostepene presude, kada su u Kantonalnom sudu u Sarajevu 1. februara prošle godine ovoj doktorici dosuđene tri i po godine, rečeno je da se radi o prvom slučaju u kojem je za pomenuto krivično djelo izrečena osuđujuća presuda, odnosno o presedanu u praksi Kantonalnog suda.

U provostepenom postupku, dr Cvijetić-Koldžo oglašena je krivom za djelo protiv zdravlja ljudi a u vezi s nesavjesnim liječenjem, koje je uzrokovalo smrt pacijentkinje Svjetlane Zukić 17. avgusta 2007.

Doktorica Amila Cvijetić-Koldžo, kao zaposlenica u Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, sredinom jula 2007. godine je kod pacijentice Zukić primijenila tzv. epiduralnu analgeziju da bi joj omogućila bezbolan porođaj, nakon čega je došlo do probijanja ovojnice kičmenog stuba. Prema inkriminacijama koje je Kantonalni sud smatrao dokazanim, Zukić je otpuštena s Klinike za ginekologiju i akušerstvo na kućno liječenje iako je zbog spomenute komplikacije morala biti zadržana u bolnici duže od 24 sata.

Cvijetić-Koldžo je potom u više navrata samoinicijativno liječila pacijentkinju u njenom stanu, bez konsultacije s nadređenima i ljekarima drugih specijalnosti te primjenjivala neprikladna sredstva i metode liječenja.

Primala je pacijentkinju u vrijeme dežurstva na klinici te joj davala tzv. krvnu zakrpu i otpuštala je kući uprkos tegobama i pogoršanju zdravstvenog stanja kod pacijentkinj kojoj je bio potreban bolnički tretman, rečeno je tokom postupka.

Kako je rečeno Feni, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zadovoljno ovom drugostepenom presudom.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo