Utorak, 16 kolovoza, 2022

Sarajka nakon saobraćajne nesreće dobila tužbu vrijednu 43 miliona dolara

Nemojte propustiti

Džemila Hećo (51), i njena dvojica sinova, Kenan i Emir, dobili su u prvostepenom postupku presudu protiv kompanije Johnson Controls Inc., iz Milwaukeea (SAD), koja dizajnira, proizvodi i prodaje sjedišta za automobile.

Heco-VehicleNaime, upravo je Johnsonovo sjedište bilo ugrađeno u Hećin Dodge Neon kada se u augustu 2007. godine dogodila nesreća nakon koje je Džemila ostala nepokretna (kvadriplegija). Ona je čekala da se upali zeleno svjetlo na jednom semaforu u Exxexu (Vermont, SAD), bila je vezana sigurnosnim pojasom, kada ju je jedan automobil udario straga, nakon čega se sjedište raspalo.

– Taj udes nije trebao ostaviti nikakve teže posljedice, čulo se na sudu.

Iako su pravni zastupnici kompanije tvrdili da je sjedište ugrađeno u automobil proizveden 1999. godine bilo napravljeno po svim standardima, sud je odlučio drugačije.

Na osnovu tužbe Džemile i sinova, presuđena je odšteta od 43,1 milion dolara. Po stavkama to izgleda ovako: Dosadašnji troškovi liječenja ($621,171.33), budući troškovi liječenja ($26,522,032), prošli gubitak prihoda ($355,024), budući gubitak prihoda ($1,247,935), i prošli i budući bol i patnja ($14,373,000).

Džemila je u prvoj polovini devedesetih iz Sarajeva emigrirala prvo u Hrvatsku, pa u SAD, bježeći od ratnih strahota, nakon pogibije njenog muža Fahrudina.

(Doznajemo.com/vtdigger.org)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo