Subota, 21 svibnja, 2022

Sarajlić zbog sankcija SAD-a podnio ostavku na sve funkcije u Domu naroda PSBiH

Autor:N1

Nemojte propustiti

Asim Sarajlić je objavio da je zbog sankcija američkog ministarstva finansija koje su mu izrečene podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i na pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i predsjedavajućeg Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

“Bez obzira na to što nisam ni prvostepeno ni pravosnažno osuđen za bilo koje krivično djelo, smatram da je zbog odluke vlasti SAD da me stave na listu sankcioniranih osoba moja obaveza da odstupim sa navedenih pozicija. Kao odgovorna osoba, kojoj je interes države iznad svega, ne želim na bilo koji način biti smetnja u realizaciji zajedničkih strateških planova i partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država”, navodi Sarajlić u saopćenju za javnost.

Sjedinjene Američke Države su, kako ističe, dugogodišnji istinski prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine i nijedan pojedinac ne treba da bude prepreka za nastavak saradnje.

“U odluci Ministarstva finansija SAD izneseno je niz proizvoljnih optužbi na moj račun. Očekujem da sva eventualna saznanja i potencijalni dokazi o tvrdnjama koje se navode u pomenutoj odluci budu ustupljeni bh. pravosuđu. Pravosudnim institucijama BiH u svakom trenutku stojim na raspolaganju, potpuno uvjeren da ću u fer i poštenom postupku dokazati svoju nevinost”, zaključuje Sarajlić.

Podsjećamo da je Sarajlić još ranije podnio ostavku na sve funkcije u Stranci demokratske akcije (SDA).

SAD su uvele Sarajliću sankcije zbog koruptivnih aktivnosti. U obrazloženju su naveli da je on umiješan u aferu “Asim” za koju je potvrđena i optužnica protiv njega i ostalih aktera Muhameda Šehovića i Sabahudina Delalića. Naime, u objavljenom spornom snimku, nudi se posao supruzi stranačkog kolege u zamjenu za glas za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Iz Ministarstva finansija SAD-a su naveli i to da je Sarajlić optužen i za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu utjecajem.

Naveli su i to da je Sarajlić zloupotrijebio svoj položaj u vezi sa BH Telecomom. U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta i vršio neumjeren utjecaj na proces zapošljavanja. Kako su pojasnili, u sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalifikovani, što zapravo narušava integritet kompanije.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Saopštenje za javnost povodom neizdavanja viza potrebnih za ulazak u Veliku Britaniju na Evropsko taekwondo prvenstvo članovima reprezentacije BiH

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine, Izvršni odbor za WT - olimpijski taekwondo sport, objavljuje demant na izjavu predsjednika Taekwondo...

Možda vas zanima i ovo