Subota, 15 svibnja, 2021

Sarajlije danas izražavaju solidarnost sa Prijedorčanima

Nemojte propustiti

Na 21 godišnjicu od stradanja 266 žena i djevojčica u Prijedoru i građani bh prijestolnice solidarišu se sa porodicama stradalih i nose prepoznatljive bijele trake

sarajlije-bijeletrakeSimbolika bijelih traka datira iz 1992. godine, odnosno 31. maja. te godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija, kojom se naređuje nesprskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruku.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini. Konačan ishod bio je uklanjanje 94 posto bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Ovo je bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, kako bi istakli da pripadaju jednoj etničkoj ili religijskoj grupi i da bi na taj način bili obilježeni kao nepoželjni i za istrebljenje.

Inače, centralno obilježavanje Dana bijelih traka – građanske inicijative “Jer me se ne tiče”, odnosno mirno okupljanje i odavanje počasti civilnim žrtvama rata koje su 1992. godine lokalne srpske vlasti prisilile da nose trake oko ruke, kao znak prepoznavanja da oni nisu Srbi, već Muslimani ili Hrvati, u popodnevnim će satima biti organizirano u Prijedoru.

(AA/TVSA)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo