Subota, 1 listopada, 2022

Šarović bez dileme: Nećemo podržati Dodikov prijedlog u NSRS

Nemojte propustiti

“Ovo je najgora odluka od onih koji pretenduju da ostanu na vlasti još četiri godine“, navodi Šarović.

Zbog namjere srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da onemogući davanje agremana njemačkom ambasadoru doći će u pitanje vizni režim i radne dozvole naših ljudi, a stotine kompanija ostaće bez posla, upozorio je Mirko Šarović, kandidat SDS za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Šarović kaže da ova odluka vodi u dalju izolaciju Republike Srpske i da SDS na posebnoj sjednici NSRS neće podržati Dodikov prijedlog o pokretanju procedure vitalnog nacionalnog interesa.

„Ako bi Dodikov prijedlog prošao međunarodna pozicija Srpske se dramatično pogoršana i ovo nije trenutak za nove krize. Ovo je najgora odluka od onih koji pretenduju da ostanu na vlasti još četiri godine“, navodi Šarović.

On je napomenuo da je Njemačka zemlja sa kojom Republika Srpska ima najveći obim razmjene roba i dobara

„Stotine naših kompanija izvozi u Njemačku, a stotine ih obavlja svoje poslove u toj zemlji. Preko 100 hiljada naših ljudi ima radne dozvole u Njemačkoj i ovaj čin je direktno usmjeren upravo protiv njih“, istakao je Šarović dodajući da je u samo u prošloj godini izvoz iz BiH u Njemačku bio preko dvije milijarde KM.

On je napomenuo da je Dodikova odluka neodgovorna i iz razloga što se ovde ne radi o uskraćivanju agremanu pojedincu, zbog njegove biografije ili nečeg što je loše učinio prema zemlji, kao što je to obično slučaj u diplomatiji.

„Ovaj akt je direktno usmjeren prema Njemačkoj jednoj od najmoćnijih zemlja svijeta, čelnoj zemlji EU, najvećem donatoru i najvećem investitoru u Republici Srpskoj i Bosini i Hercegovini“, kazao je Šarović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo