Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Šarović: Formalno treba zatražiti skraćeni prijem BiH u EU, samo lude glave ne žele mir

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Kada je riječ o mogućoj destabilizaciji BiH i regiona Šarović je eksplicitan, ako narodi budu slušali normalne ljude takvo nešto se neće desiti.

Predsjednik SDS -a Mirko Šarović kaže da je njegova stranka spremna učestvovati u aktivnostima koje bi otvorile put prijemu BiH u članstvo EU po skraćenom postupku.

– Naše opredjeljenje u kontinuitetu je da BiH postane članicom EU. Svaka prečica bi dobro došla i smatram da takav zahtjev treba i formalnu uputiti ka EU, za Patriju je rekao Šarović.

Uvjeren je da se oko takve ideje može okupiti širok i snažan front koji uključuje najveći dio vlasti i opozicije na svim nivoima u BiH. Manje je optimističan kada je riječ o širenju takve priče na eventualno formiranje vlada nacionalnog spasa, jer je premalo vremena ostalo do izbora da bi se na tome ozbiljno radilo.

Upravo se čita:  Krišto uputila čestitku Plenkoviću u povodu Dana državnosti RH

– Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH, smatra Šarović.

I njemu je jasno da je trenutno u Evropi fokus na bezbjedonosnoj situaciji gdje BiH ima važnu ulogu. Prema Šarovićevom mišljenju to ne amnestira vlasti u BiH što skoro ništa nisu uradile na ispunjavanju obaveza koje su postavljenje pred BiH, jer iste će je čekati kad tad.

Upravo se čita:  Profesorica Nevenka Tromp nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Ništa od revizije tužbe protiv Srbije, Bakir je izvarao narod

Kada je riječ o mogućoj destabilizaciji BiH i regiona Šarović je eksplicitan, ako narodi budu slušali normalne ljude takvo nešto se neće desiti.

– Ukoliko bude ludih glava i ako se one budu slušale onda treba biti zabrinut. Treba biti realan mir i stabilnost ne zavise od volje građana, o tome odlučuje 10 do 15 ljudi, to ljudi trebaju znati. Među tim ljudima treba slušati one koji su za mir i stabilnost. Tome ne smije biti alternative, kaže Šarović.

Upravo se čita:  Podaci CIK-a: Milorad Dodik na računu ima 1200 KM

Na konstataciju da se stiče dojam kako je opozicija u RS -u izgubila zamah kaže da je to odraz realnosti zbog ukrajinske krize. Otvorio se prostor za novo svrstavanje što u mnogome ponovo remeti ambijent za bavljenje stvarnim problemima u BiH. Kaže da to zbog građana ne smije trajati dugo jer vlasti moraju preuzeti odgovornost da ekonomskim mjerama smanje negativne efekte rasta cijena koje dodatno ugrožavaju životni standard u BiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo