Subota, 12 lipnja, 2021

Šarović: Konačna lista kompanije iz Hrvatske koje ne mogu izvoziti meso u BiH 22. jula

Nemojte propustiti

On je naglasio da izuzetak od toga mogu biti zemlje s kojima imamo potpisan sporazum o veterinarstvu ili da bh. veterinarski inspektori na licu mjesta pregledaju objekt i daju dozvolu za izvoz u BiH

mirko sarovicMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da stopiranje mogućnosti izvoza u BiH za firme iz Hrvatske koje se uglavnom bave proizvodnjom i preradom mesa i hrane za životinje, ne predstavlja nikakvu zabranu.

– Radi se o jednostavnoj činjenici da nas je Republika Hrvatska, u skladu s procedurama pridruživanja Evropskoj uniji, nešto prije 1. jula obavijestila da više ne važi Sporazum o veterinarstvu koji smo imali u okviru CEFTA-e, a kojim su međusobno priznavani objekti za izvoz mesa.

Prestankom važenja tog sporazuma BiH se ponaša u skladu s privremenim trgovinskim sporazumom po kojem se u BiH može uvoziti meso i prerađevine od mesa samo iz objekata koji imaju EU broj – pojasnio je Šarović.

On je naglasio da izuzetak od toga mogu biti zemlje s kojima imamo potpisan sporazum o veterinarstvu ili da bh. veterinarski inspektori na licu mjesta pregledaju objekt i daju dozvolu za izvoz u BiH.

– Mi taj posao privodimo kraju i radi se o više objekata, a konačna lista bit će objavljena 22. jula – rekao je Šarović.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo