Petak, 18 lipnja, 2021

Šarović: Prijedlog EU suprotan interesima naše ekonomije

Nemojte propustiti

Prijedlog Evropske unije da Hrvatska zadrži bescarinski režim Cefte sa BiH i nakon 1. jula nije pravedan i suprotan je interesima naše ekonomije, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Naš je prijedlog da razgovaramo na principu ‘kvota za kvotu’, ‘ustupak za ustupak’. Tražimo povećanje kvota za šećer, vino i ribu, kako bismo ih i dalje mogli izvoziti u Hrvatsku. Istu uslugu, tri kvote, nudimo i EU koja zastupa Hrvatsku, a nikako 230 kvota, kako je zatraženo”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, takav ustupak bi koštao BiH gubitaka od više desetina miliona eura na godišnjem nivou.

mirko-sarovicPrema tome, smatra Šarović, Pravilnik BiH o uvozu i izvozu iz 2012. godine koji važi za Hrvatsku i ostale zemlje EU, ne treba biti liberalizovan.

Kada je riječ o visini akciza na duvanske proizvode iz Hrvatske, Šarović je rekao da ni tu neće biti popuštanja, te da će poskupjeti duvanski proizvodi iz hrvatskih fabrika.

“Jedino riješenje može biti da se proizvodni pogoni premjeste u BiH sa područja zemalja Cefte, za što postoji nekoliko lokacija, ili da se koriste naše fabrike”, istakao je Šarović.

Govoreći o stopiranju izvoza u BiH za 53 firme iz Hrvatske, koje se uglavnom bave proizvodnjom i preradom mesa i hrane za životinje, sve dok ne ispune standarde proizvodnje EU, Šarović je pojasnio da je Hrvatska pred 1. jul odstupila od zajedničkog sporazuma o veterinarstvu koji reguliše pitanje objekata za izvoz.

“Mi smo onda samo primijenili zakonodavstvo prema kojem mesne prerađevine koje se uvoze u BiH moraju dolaziti iz objekata koji imaju EU broj. Moramo voditi računa o zdravlju našeg stanovništva i ni tu ne može biti popuštanja”, naveo je Šarović.

On kaže da Ministarstvo pozdravlja sveobuhvatnu akciju koju provodi Uprava za inidrektno oporezivanje BiH radi uspostavljanja reda kod uvoza i trgovine mesom u BiH, jer se tako pomaže domaćoj prozivodnji i punjenju budžeta.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo