Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Šarović: Svako radi po svom, a to odbija investitore

Nemojte propustiti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je ekonomska saradnja entiteta u Bosni i Hercegovini slaba i sporadična, bez kontinuiteta i predvidljivosti.

U intervjuu za Poslovne novine Šarović je istakao da entiteti nedovoljno rade na harmonizaciji propisa, te da svako radi po svom što odbija investitore.

Komentarišući stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji rekao je očekuje da će BiH od toga imati više direktnih i indirektnih ekonomskih i političkih koristi, jer je to pozitivan znak za potencijalne investitore i poslovne partnere iz Evropske unije, ali i iz drugih zemalja.

Upitan šta će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH učiniti u narednim mjesecima na unapređenju ekonomskih odnosa BiH s inostranstvom, posebno zemljama regije, najavio je smanjenje barijera i daljnji rad na pojednostavljenju i pojeftinjenju procedura u trgovinskim odnosima sa zemljama CEFTA, što bi trebalo rezultirati boljim trgovinskim odnosima na tom važnom tržištu.

Poslovne novine će 1. jula upriličiti ovogodišnji izbor 100 najvećih u privredi BiH i panel diskusiju fokusiranu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje BiH Evropskoj uniji, na kojoj će ministar Šarović biti jedan od panelista.

“Smatram da se poslovni uspjesi i rezultati najboljih kompanija malo koriste i valorizuju u javnosti. Njihova dostignuća malo se koriste, promovišu i publikuju, a trebali bi biti obrazac za druge. Slike uspješnih trebale bi biti u javnosti mnogo češće, nego neuspješnih. Kod nas je to obrnuto, pa prosječan građanin skoro da i ne zna da u našem društvu ima mnogo uspješnih kolektiva i menadžera”, rekao je Šarović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlada FBiH izdvojila više od 100 miliona KM za privatna preduzeća i poduzetnike

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u Budžetu...

Možda vas zanima i ovo