Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Šaroviću draži moratorij na Inzkov zakon nego da se RS ne zove genocidnom

Nemojte propustiti

On kaže da su postojala mnogo bolja rješenja koje je vlast mogla napraviti, kao što je stavljanje moratorija na Inzkov zakon.

Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocida koji je SNSD predložio u Parlamentarnoj skupštini BiH i kojim se zloupotreba pojma genocida predviđa kao novo krivično djelo, nažalost neće staviti van snage “Inzkov zakon” jer propisano krivično djelo ne obuhvata sva obilježja krivičnog djela propisanog “Inzkovim zakonom” – istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Uz to, kaže Šarović, ovaj zakon u svojim završnim odredbama ne predviđa stavljanje van snage prethodnog “Inzkovog zakona”, kako su najavljivali iz SNSD-ove koalicije i pitanje je kako će se uopšte moći primijeniti u praksi.

Kako će Tužilaštvo BiH uopšte moći tumačiti odnos jednog i drugog zakona? Moram konstatovati da se radi o lošem rješenju, malog kapaciteta, koje je samo izazvalo novu političku buku i previranja a nema tu snagu da postigne osnovni cilj – da neutrališe štetnu Inzkovu odluku – pojasnio je predsjednik SDS.

On kaže da su postojala mnogo bolja rješenja koje je vlast mogla napraviti, kao što je stavljanje moratorija na Inzkov zakon.

– Međutim, umjesto traženja rješenja za štetnu odluku, oni su se okrenuli traženju alibija za povratak u Sarajevo i stvaranju privida i obmane javnosti da su riješili pitanje lošeg Inckovog zakona. A štetna Inzkova odluka i dalje će biti na snazi – zaključio je Šarović.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Izbori će biti održani u predviđenom terminu, HDZ ih ne može zaustaviti”

U povodu isteka roka za finansiranje izbora i pokušaju blokade njihovog održavanja od strane HDZ BiH, izjavom za javnost...

Možda vas zanima i ovo