Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Sastanak Fiskalnog vijeća BiH i MMF-a

Nemojte propustiti

Danas je u Sarajevu održan sastanak Fiskalnog savjeta BiH sa rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Sastankom je predsjedavao dr Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Osim predsjedavajućeg Tegeltije, sastanku su prisustvovali Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Jelka Milićević, ministar finansija Federacije BiH, te dr Senad Softić,
guverner Centralne banke BiH, Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, Alfred Kamer, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a, Pol Hilbers, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u, Alina Ijanku, šef Misije MMF-a u BiH, i Endru Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog savjeta BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini. Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog savjeta BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo