Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Sastanak kod Budimira bez rezultata

Preporučeno

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir ocijenio je pozitivnim današnji sastanak sa predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), iako sastanak nije polučio konkretnim rezultatima, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

budimir

Tema sastanka bila je trenutna politička situacija u BiH, a na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka predsjednik Budimir istakao je da je sastanak održan sa predstavnicima stranaka koje se smatraju “izravnim akterima u političkoj situaciji u FBiH koji mnogi nazivaju krizom”.

“Današnji sastanak smatram pomakom i ocjenjujem ga uspješnim. Najavljujem da će se ovakav način rada nastaviti u sljedećem tjednu. Već sada najavljujem da će koncem idućeg tjedna biti ponovo sazvan sastanak sa liderima političkih stranaka”, istakao je Budimir.

Upravo se čita:  BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Nije želio komentaritati odsustvo dva HDZ-a sa današnjeg sastanka, iako su bili najavljeni kao učesnici. Budimir je pojasnio da današnji sastanak nije rezultirao konkretnim zaključcima, ali da je, ipak, ostvaren napredak.

Dodao je da je potrebno uvijek razgovarati, posebno sa onima koji nemaju isto mišljenje o određenom problemu. On je dodao da je današnji sastanak nudi jedan posve novi pristup pokušaju rješavanja krize vlasti u Federaciji BiH.

Budimir je rekao da je potrebno odlučivanje vratiti u institucije FBiH. On je dodao da će na sljedeći sastanak biti pozvani i predstavnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi se ova atmosfera osnažila i stvorili preduvjeti za osnaženje institucija.

“Izbor sudaca Ustavnog suda, iz razloga koji su poznati javnosti, već duže vrijeme je blokiran, i on je u završnoj fazi. Zasigurno neće biti zapreka rješavanju situacije u FBiH”, naglasio je Budimir.

Upravo se čita:  Iz RS-a pozivaju na hapšenje Zukana Heleza!

Dopredsjednik FBiH Svetozar Pudarić ponovio je kako sastav Vlade FBiH treba odražavati sastav parlamentarne većine, kako bi se mogla provoditi politika utvrđena u Parlamentu.

”Bez obzira što ne mislimo isto, moramo raditi u interesu svih građana, a koji je funkcionisanje svih organa i tijela u FBIH”, istakao je Pudarić.

Fehim Škaljić podsjetio je da SBB BiH participira u vlasti na federalnom nivou, ali da nisu zainteresirani da podržavaju ”Federalnu vladu koja je nekompetentna i kojoj je Parlament FBiH izglasao nepovjerenje”.

“Pred nama stoje ogromne obaveze u oblasti ekonomije i borbi protiv kriminala na evropskom putu. Ukoliko taj proces ne bude imao napredak u dogledno vrijeme, SBB BiH će se povući u opoziciju”, kazao je Škaljić.

Upravo se čita:  Dodik o Helezovim tvrdnjama i dešavanjima u Banjoj Luci: Ovo i jest 99 posto Srbija

Govoreći o prijedlogu za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH potpredsjednik SDA Asim Sarajlić izjavio je da će se njegova stranka o tome naknadno izjasniti.

“Mi iz SDA nećemo prejudicirati stvari. Ukoliko prijedlog predsjednika FBiH usuglašen sa njegovim saradnicima potpredsjednicima dođe u Dom naroda, mi ćemo se tada odrediti prema tom prijedlogu. Svakako da će većina Bošnjaka imati svoj stav. Mi smo čuli imena koja su u opticaju, ali ne želimo prejudicirati odluku predsjednika FBiH”, izjavio je Sarajlić.

Predstavnici pet političkih stranaka i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine pozdravili su napredak današnjeg sastanka u pokušaju stvaranja novog pristupa u rješavanju problema u FBiH, a koja su prihvatljiva za sve građane.

(Anadolija)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo