Srijeda, 8 prosinca, 2021

Sastanak SBB – SNSD: Radončić i Dodik o smjeni Šarovića i provedbi presude Sejdić-Finci

Nemojte propustiti

Prvi ljudi Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastali su se u sjedištu SBB-a u Sarajevu.

U izaslanstvu SNSD-a, bili su Milorad Dodik predsjednik RS-a, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i premijerka RS Željka Cvijanović. Razgovaralo se o modalitetima za rješenje presude „Sejdić-Finci“, te je utvrđen napredak ka zajedničkom rješenju u slučaju vojne i državne imovine. Pored toga, bilo je riječi i o više drugih aktualnih političkih pitanja, prenosi Bljesak.info.

Što se tiče provedbe presude „Sejdić-Finci“, Radončić je istaknuo da SBB u početku nije htio da se negativno određuje prema prijedlogu SDA i HDZ-a.

”Kada smo vidjeli da je to podjela Federacije na dvoje, pojavio se problem i hrvatskog i nekog muslimanskog-fildžan entiteta. Mi na to nećemo pristati. Mislimo da je najbolje da se vratimo na Ustav BiH i briselski model. To je 10 izbornih jedinica u FBiH plus Brčko, te elektori koji će omogućiti da jedan narod ne bira drugome člana Predsjedništva. To je koncept na kojem treba raditi i mislim da smo vrlo blizu, zajedno s gospodinom Čovićem, da do 10. oktobra napravimo jednu vrstu preliminarnog dogovora” rekao je Radončić.

Također, Radončić smatra o da je BiH stoji pred historijskom raskrsnicom.

”Pred nama je izbor: hoćemo li se pridružiti zapadnoj civilizaciji, Europskoj uniji, zadržati IPA fondove, strane investicije, ili od drveta nećemo vidjeti šumu. Pitanje jednog ili pet elektora u odnosu na podjelu Federacije na dvoje je efemerno. No, ostavite da to riješe lideri stranaka i eksperti, uz pomoć Brisela.”

Što se tiče presude „Sejdić – Finci“, predstoje sastanci na nivou federalnih stranaka. U ponedjeljak Radončič ima večeru s Čovićem, a i vidjet će se i s Lagumdžijom, Ragužem, Sorensenom. Vrlo intenzivno se pregovara da se do 10. oktobra doći do zajedničkog rješenja.

Što se tiče smjene Šarovića, organi SBB-a razmotrit će situaciju nastalu situaciju te donijeti odluku. Radončić je i o ovome i ranije govorio, tj. da nema personalnog odnosa po tom pitanju, te da zapravo radi o političkim odnosim dvije ili više stranaka unutar Vijeća ministara.

”Objektivno, Dodik nas je doveo u političku situaciju da između dva zla biramo manje – hoćemo li surađivati s SNSD-om ili s SDS-om. SNSD nije imao vojsku koja je pobila Bošnjake, nemaju ratne zločine, mnoge hipoteke… ” kazao je Radončić.

Radončić je i ponovio da je Šarović šarmantan čovjek, dobar prijatelj, koji sjedi pored njega na Vijeću ministara i tu, dakle, nema osobnog odnosa. Treba vidjeti šta znači ako
SDS izađe iz vlasti, a što bi značilo da eventualno SNSD izađe iz vlasti i što bi donijelo potpunu paralizu vlasti i institucija na državnom nivou.

Također smatra da onaj tko donese papir da je v.d. predsjednika SDA, može sa njim razgovarati. ”Tko je zamjenik – razgovarat će s potpredsjednicima SBB-a. Dakle, neka donesu papir, neka se dogovore među sobom ko je v.d. predsjednika i ja ću sa zadovoljstvom, bez ikakvih kompleksa ili rigidnosti, razgovarati s njim”, naglasio je Radončić.

sbb-snsd-sarajevo

(Bh-index, Bljesak.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo