Petak, 30 rujna, 2022

Sastanak u OHR-u: Akademici donijeli prijedlog koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda FBiH

Nemojte propustiti

Prijedlog se temelji na postojećem zakonodavnom okviru, ne dovodi do novih etno-teritorijalnih podjela

Predstavnici nevladinih organizacija i akademske zajednice okupljenih oko Deklaracije za ustavne i druge reforme u Bosni i Hercegovini na putu u EU I NATO sastali su se danas u OHR-u sa zamjenikom visokog predstavnika Tobiasom Privitelliem.

Predstavnici Foruma parlamentaraca BiH 1990, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskognarodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Jevrejskog KPD La Benevolencija, Udruge Hrvatski dom, Centra za promociju civilinog društva, Akademije nauka i umjetnosti BiH, te apelant pred Evropskim sudom za ljudska parava Jakob Finci i predstavnik grupe nezavisnih intelektualaca akademik Abdulah Sidran usaglasili su konkretan prijedlog koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda FBiH, prijedlog deblokade prilikom izbora i smjenjivanja predsjednika/potpredsjednika FBiH i izbora sudija Ustavnog suda FBiH sa kojim su upoznali OHR.

“Prijedlog se temelji na postojećem zakonodavnom okviru, ne dovodi do novih etno-teritorijalnih podjela, temelji se na izbornom ali i etničkom legalitetu i legitimitetu izabranih članova skupština iZastupničkog doma Parlamenta FBiH, odredbi Ustava FBiH o izboru delegata iz kantona kao iUputstva CIKBIH iz 2018. te ni na koji način ne dovodi u pitanje izborni proces koji se već odvija”, saopćili su.

Ponovili su stav da se odmah nakon izbora nužno mora pristupiti izmjenama Ustava BiH i niza zakona kako bi se prije svega provele presude Evropskog suda za ljudska prava jer se radi o međunarodno pravnim obavezama BiH ali i OHR-a.

“Jednoglasno je zaključeno da se razgovor između OHR-a i predstavnika organizacija civilnog društva i akademske zajednice nastavi u što skorije vrijeme”, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo