Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Sastanak u Turskoj pokrenuo rasprave na društvenim mrežama: “Gdje je zastava BiH?”

Nemojte propustiti

Ista tema bila je povod da se na ovoj društvenoj mreži oglase i Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka i Ivana Marić, politička analitičarka.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastao se jučer (utorak) u Istanbulu sa Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Turske. Razgovarali su o brojnim temama, ali između ostalog i o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH. Međutim, korisnicima društvenih mreža je tokom ovog sastanka pažnju privuklo to što se iza leđa ovih lidera pored turske, nije nalazila i zastava BiH.

To pitanje je “problematizirano” u najvećoj mjeri na Twitteru gdje su se mnogi pitali u kojem je svojstvu Izetbegović predstavio BiH, da li je riječ o privatnoj posjeti, kao lidera stranke SDA ili državnog zvaničnika.

“Gdje je zastava BiH? Izetbegović se susreo sa Erdoganom, ali su tokom sastanka istaknute bile samo dvije zastave Turske, ali zastava BiH nije. Izetbegović je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH”, jedan je od komentara na Twitteru, dok je drugi glasio: “Gdje je zastava BiH ovdje? Ili se možda Bakir Izetbegović smatra Turčinom?”.

Ista tema bila je povod da se na ovoj društvenoj mreži oglase i Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka i Ivana Marić, politička analitičarka.

“Šta će ti ta lupa? Ma tražim zastavu BiH. Tu je negdje sigurno”, napisala je Cenić.

Ivana Marić se upravo pitala u kojem je svojstvu Izetbegović otišao na ovaj sastanak.

“Privatna posjeta kumu? Da li mi plaćamo troškove ove posjete? Kao predsjednici dvije političke stranke? Zašto se sastaju u uredu predsjednika Turske? Kao član kolegija Doma naroda? Gdje je zastava Bosne i Hercegovine?”, napisala je Marić.

Protokol je najljepše lice zemlje, kaže nam Edhem Pašić, penzionisani diplomata i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine u arapskom svijetu, navodeći da Turska ima jedan od najboljih protokola u svijetu.

“I Engleska i Turska imaju dugu tradiciju u protokolu i oni su jedni od najsavršenijih u svijetu. Što se tiče susreta Bakira Izetbegovića i Recepa Tayyipa Erdogana, on je bio u kabinetu turskog predsjednika i ja sam ga doživio na osnovu onoga što sam vidio da je to bio jedan privatni susret. Dakle, Izetbegović nije bio u funkciji šefa države, njega je samo nakratko primio Erdogan u svom kabinetu u kojem su samo zastave Turske. Nije bilo nikakve potrebe da tu bude zastava BiH. Da je umjesto Izetbegovića u posjeti bio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH bez obzira na to kakav njen karakter bio, onda bi po protokolu morala biti i zastava BiH”, pojasnio je Pašić.

S obzirom na to, kako dodaje, da je Izetbegović bio u privatnoj posjeti ili u svojstvu lidera SDA, ta zastava BiH nije trebala biti u Erdoganovom kabinetu.

“Oni su na kraju krajeva i kumovi (Izetbegović i Erdogan op.a.), nije bilo potrebe za isticanjem zastave BiH te to nije nikakav propust ni sa jedne strane. Ono što ja znam iz protokola, da se eventualno pojavila zastava BiH, turski protokol to ne bi dozvolio na takvom susretu i privatnoj posjeti”, naglasio je Pašić.

Zastava je najveći predstavnik suvereniteta svakog građanina određene zemlje pa se zbog toga svaki nedoličan odnos prema njoj zakonski kažnjava.

“Zastava se ne može upotrebljavati na svakom mjestu, ona ima poseban respekt. Ovo je bila privatna posjeta i ja bih volio da je Izetbegović s obzirom na privatne veze koje ima s Erdoganom iskoristio to i stavio zastavu”, poručio je Pašić.

Podsjetimo da su se nedavno u Hrvatskoj sastali Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, Bakir Izetbegović, lider SDA i Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Hrvatske gdje također nije bila istaknuta zastava BiH.

Danas je u posjetu Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske otišao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a te ni na tom sastanku nije bilo zastave BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo