Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Sastanak u Vladi FBiH: Donijeti zakon o zaštiti žrtava ratne torture

Nemojte propustiti

Premijer Federacije BiH Fadili Novalić, te zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne poltitike Vesko Drljača, sa saradnicima, danas su, u sjedištu Federalne valde u Sarajevu, primili delegaciju Saveza logoraša u BiH, na čelu s njegovim predsjednikom Seidom Omerovićem.

Razgovarano je o statusu i problematici populacije logoraša kao jedne od najbrojnuijih kategorija proisteklih iz posljednjeg rata.

Gosti su predstavnike Vlade upoznali s potreškoćama s kojima se susreću, te posljedicama nepostojanja adekvatnog pravnog okvira koji bi regulirao status i prava svih logoraša – žrtava ratne torture. Ovo pitanje je prije nekoliko godina već bilo pokrenuto na nivou BiH, ali zakon koji regulira ovu oblast nikad nije donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predstavnici Vlade FBiH danas su podržali aktueliziranje donošenja zakona na nivou Federacije BiH kojim bi bio reguliran status ove kategorije stanovništva.

– Vlada Federacije BiH će oformiti međuresornu radnu grupu koja bi, u saradnji s predstavnicima Saveza logoraša, trebala pripremiti radni tekst ovog zakona, kako bi ga Vlada utvrdila i uputitila u daljnju proceduru – kazao je premijer Novalić.

Predstavnici Saveza logoraša u BiH koji, kako navode, broji oko 20.000 članova, upoznali su domaćine današnjeg sastanka o radu i aktivnostima koje poduzimaju, kao i problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici federalnih ministara rada i socijalne politike Dobrica Jonjić, boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, te pravde Mersiha Udovčić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo