Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Sat vremena punjenja električnog automobila na Bjelašnici košta 60 KM? Evo šta kažu u ZOI’84

Preporučeno

Iz firme ZOI’84 OC Sarajevo su kazali da je inicijativa za instalaciju uređaja pokrenuta još u maju 2022. godine.

Na bosanskohercegovačkoj planini Bjelašnici postavljen je punjač za električne automobile kompanije Charge&GO kojoj je prostor besplatno ustupio iz ZOI’84 Olimpijski centar Sarajevo.

Prostor je ustupljen pod uslovom da se omogući besplatno punjenje automobila kao dodatna usluga posjetiocima.

Iako bi punjenje trebalo biti besplatno, a komentar je dala bh. politička analitičarka Ivana Marić čiju objavu s Facebooka prenosimo u cjelosti.

“Dobro je da znate da sat vremena punjena naplate oko 30 €. Radi se o punjaču koji je firme iz Srbije nedavno postavila na Bjelašnici, u blizini kasa. Kada skenirate kod koji stoji na punjaču piše da punjene košta 0,24 € po času tj. satu i da se može platiti karticom. No, prijateljima iz Njemačke su dva sata punjenja naplatili skoro 60€?!? Na žalbu, koju su im poslali e-mailom nikada nisu odgovorili.

Upravo se čita:  Tuga u Sarajevu: Tromjesečna beba preminula u dječijem domu na Bjelavama

Iz ZOI’84 Olimpijski Centar Sarajevo su rekli da su prostor ustupili besplatno pod uvjetom da se omogući besplatno punjenje automobila, kao dodatna usluga posjetiocima. Kompanija je u međuvremenu počela naplaćivati punjene i to po besramno visokoj cijeni, bez da su o tome informirali ZOI 84. Oni su rekli da će onemogućiti punjene dok ne riješe ovaj nesporazum.

Samo nam još treba da turisti počnu pričati kako ih i na tome besramno uzimaju u BiH.
Dan ranije su bili na Ski centar “Ravna planina”i tamo je postavljen besplatni punjač električnih automobila, koji je zaista besplatan”, napisala je Marić na Facebooku.

Šta kažu iz ZOI’84?

Iz firme ZOI’84 OC Sarajevo su kazali da je inicijativa za instalaciju uređaja pokrenuta još u maju 2022. godine.

Upravo se čita:  U Sarajevu skladišteno 21,5 tona zdravstveno neispravnih sjemenki bundeve iz Ukrajine

“Uzeli smo u obzir da niske temperature na planinama smanjuju kapacitet baterije, te smo tražili mogućnost instalacije tzv. brzih punjača koji omogučavaju punjenje baterije o roku od sat vremena.

Kompanija Future Brand ponudila je instalaciju Simensovog brzog punjača, koji je ujedno jedan od najkvalitetnijih punjača na tržištu. Od partnera smo tražili:

Da samostalno finansira nabavku i instalaciju punjača
Da snose sve troškove održavanja, servisiranja i upravljanja punjačem
Da plaća sve troškove utroška električne energije prema KJP ZOI84

U periodu potpisivanja ugovora prema našim saznanjima nije bilo moguće izvršiti naplatu korištenja punjača, te je to ujedno i osnovi razlog zašto su svi punjači na tržištu BiH besplatni za korisnike. Prema našim saznanjima ovo pravilo još uvijek vrijedi i nismo upoznati da je došlo izmjene Zakona. Obzirom da nije postojala mogućnost komercijalnog korištenja punjača i mi smo investitoru omogućili postavku punjača bez naknade, do izmjene zakona i do uvođenja sistema naplate.

Upravo se čita:  Zbog Sanina Muse i najavljenog defilea u Brčkom, u toku policijska akcija "Ljevak" koju provodi MUP RS-a

Nakon što smo dobili informaciju da je ova usluga naplaćena kontaktirali smo predstavnike kompanije Future Brand i tražili objašnjenje. Još uvijek nismo dobili zvanično objašnjenje, ali nezvanično smo saznali da je došlo do greške, te da je sistem za naplatu još uvijek u fazi testiranja za tržište BiH. Dobili smo potvrdu da će biti izvršen povrat novca korisnicima i da će sistem naplate zaživjeti tek nakon što se uspostavi zakonska mogućnost naplate na tržištu BiH”, kazali su za portal Radiosarajevo.ba.

Iz kompanije koja je izvršila postavljanje električnog punjača još uvijek nije stigao odgovor na upit.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas