Petak, 15 listopada, 2021

Satelitski snimci: Sirija utonula u mrak

Nemojte propustiti

cf17a5e190497784bbf526346f0a307f

Nakon četiri godine rata ova zemlja skoro se u potpunosti nalazi u tami. Satelitski snimci pokazuju koliko je Sirija uništena tokom četiri godine sukoba. Većina zemlje je u mraku, piše britanski Independent.

Osamdeset tri posto svjetala ugasilo se u toj zemlji od početka rata, navode naučnici sa Univerziteta Wuhan u Kini.

U Halepu, jednom od gradova koji je pretrpio najviše ratnih stradanja i terora grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), nevjerovatnih 93 posto grada je u mraku.

Istraživanje su proveli univerzitetski profesori u saradnji sa koalicijom od 130 nevladinih sirijskih organizacija.

Fotografije su upečatljivije ako uvećate sjeverni dio zemlje, navodi britanski list.

‘Ponovo upaliti svjetla’

Jedan od glavnih uzroka ugašenih svjetala jeste rasprostranjena migracija.

U tami su ulice, kuće, škole, bolnice. Jedanaest miliona civila raseljeno je zbog sukoba u kojem je ubijeno više od 200 hiljada ljudi. Blizu 75 hiljada umrlo je u prošloj godini, najkrvavijoj od početka sukoba.

0e6b70e65d73942c8400cb6fbd2f5b42

Predsjednik Međunarodnog komiteta za pomoć (IRC) poručio je u svom apelu da Sirijci zaslužuju više pomoći od međunarodne zajednice.

“Krajnje je vrijeme da pokažemo da nismo odustali i da ćemo raditi s njima kako bi ponovno upalili svjetla”, navodi se u poruci bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova Davida Milibanda objavljenoj na stranici Komiteta.

“Četiri godine od početka krize, ljudi u Siriji su u mraku: žive u oskudici, strahu, žaljenju za prijateljima koji su izgubili i zemljom koju su nekad znali’, zaključio je on.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo