Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Sattler: Jasni su stavovi EU, izbori će biti 2. oktobra

Autor:Patria

Preporučeno

– Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Johann Sattler komentarisao je optužbe određenih političkih krugova da se on protivi odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za osiguravanje novčanih sredstava Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za organizovanje Općih izbora ove godine kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ-a.

Na ovo pitanje Sattler je kazao da je izborni proces okosnica svake demokratije.

Upravo se čita:  Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

“U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora”, naglasio je Sattler.

Upravo se čita:  Uskoro kreće izgradnja ogromnog tunela: Put od Mostara do Sarajeva bit će kraći za više od 30 kilometara

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

“Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD-u i Uredu visokog predstavnika”, poručio je Sattler.

Upravo se čita:  Zadnji voz za Brisel: Možemo li se nadati otvaranju pretpristupnih pregovora sa EU?

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je Dokument okvirnog budžeta Vijeću ministara BiH, a nakon usvajanja uputit će i Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu. Za tu proceduru potrebno je sigurno više od mjesec dana, pa bi Budžet BiH mogao biti usvojen tek krajem juna.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo