Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Sattler potvrdio: BiH postaje punopravna članica Mehanizma civilne zaštite EU

Nemojte propustiti

– Ovo će poboljšati spremnost Bosne i Hercegovine i regije za hitne slučajeve i kapacitete spašavanja, poručio je Sattler

Bosna i Hercegovina će postati punopravna članica Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, potvrdio je to Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji.

– Dobra vijest. Ovo će poboljšati spremnost Bosne i Hercegovine i regije za hitne slučajeve i kapacitete spašavanja, poručio je Sattler putem svog Twitter naloga.

Tim povodom u Bosnu i Hercegovinu naredni utorak stiže Janez Lenarčič, evropski komesar za upravljanje krizama. Tokom posjete našoj državi, službeno će potpisati sporazum, dodao je Sattler.

Inače, cilj Mehanizma civilne zaštite EU je jačanje saradnje između država članica EU i država sudionica u području civilne zaštite radi poboljšanja prevencije, pripravnosti i odgovora na katastrofe. Mehanizam civilne zaštite EU uključuje Evropska udružena sredstva za civilnu zaštitu, tačnije prethodno namijenjena dobrovoljno udružena sredstva država članica za hitno razmještanje u EU ili izvan njega.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo