Utorak, 3 kolovoza, 2021

Sattler zgrožen ponašanjem Tegeltije i srpskih ministara: “Odluka Vijeća ministara BiH je šamar onima koji sahranjuju svoje voljene”

Autor:N1

Nemojte propustiti

“Jedna je lekcija – nikada opet i nikada ne zaboraviti”, kazao je Sattler

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je kako je danas došao da oda počast žrtvama genocida i njihovim porodicama. Rekao je kako je Odluka Vijeća ministara da 11. juli ne bude Dan žalosti u cijeloj BiH “šamar porodicama koje danas ukopavaju svoje voljene”.

Naglasio je da, kada je u pitanju odgovornost, ne može biti jasnije nego ono što smo čuli jučer od predstavnika EU koji je priznao krivicu Evrope što nije spriječila genocid.

“Jedna je lekcija – nikada opet i nikada ne zaboraviti”, kazao je Sattler za N1.

Na pitanje kako komentira činjenicu da danas nije Dan žalosti u cijeloj BiH, a da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao ambasadore da ne spuštaju danas zastave na pola koplja, kazao je kako je prije par godina Vijeće ministara donijelo odluku da ovo treba biti dan žalosti, a ne dan negiranja zločina.

“Ovo je neprihvatljiva poruka na današnji dan i šamar onima koji su sahranili svoje voljene. Danas 19 familija sahranjuje posmrtne ostatke svojih voljenih. To moramo imati na umu“, rekao je Sattler.

Naglasio je kako je jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija dala BiH, upravo pomirenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo