Nedjelja, 2 listopada, 2022

Savjeti kako da napravite dječiji kutak u vašem dvorištu

Nemojte propustiti

Zašto je toliko važno za djecu da se igraju?

Osim što se kroz igru djeca zabavljaju, upoznaju nove drugare, samo igranje doprinosi razvoju kognitivnih, emocionalni i fizičkih vještina djeteta. Kroz igru djeca se uče socijalizaciji, grade osjećaj zajedništva ali i pripadnosti grupi.

U situacijama kada je dijete nervozno, neposlušno, kada plače, sve više viđamo roditelje koji koriste priliku da im daju mobilni telefon ili tablet na korišćenje ne bi li ih smirili. U tom trenutku vama je laknulo, napokon dijete više ne plače, ali često roditelji nisu svjesni posledica koje prekomjerno korišćenje telefona može ostaviti na dijete.

Umjesto toga, budite kreativni i  naučite kako da zabavite vaše dijete, a mi u nastavku teksta sa vama dijelimo nekoliko ideja kako možete urediti vaše dvorište u kojem će vaše dijete stvoriti najljepše uspomene.

#1 Ljuljaške, tobogani, trampoline – zagarantovan izvor zabave

Parkići i igrališta za djecu govoto da su nezamisliva bez ljuljaški i tobogana koje djeca toliko obožavaju! Igračka koja je obilježila gotovo svačije detinjstvo i prva slika koja nam pada na pamet kada pomislimo na naše detinjstvo.

Zamislite sreću djeteta kada bi u sopstvenom dvorištu ugledao tako nešto?

Istraživanja su čak i pokazala da ljuljanje ima pozitivan efekat na razvoj socijalnih i kognitivnih sposobnosti djeteta ali i da ono utiče na razvijanje osjećaja za ravnotežu kao i motoriku.

Ove igračke možete naći po povoljnim cijenama i sjajno je što ne zauzimaju puno prostora. Tobogani su mahom napravljeni od kvalitetne plastike i samim tim bezbedni su za vaše mališane. Smjestite tobogan u vaše dvorište i neka zabave počne!

Uz ljuljaške i tobogane, možete dodati i trampoline koje su sjajne za djecu jer će moći satima da se igraju, skaču i prave razne akrobacije. Većina njih ograđena je zaštitnom mrežicom što će sprečiti da vaše dijete ispadne iz trampoline. Sa ovim igračkama možete biti potpuno bezbijedni i sigurni da ćete vašim mališanima omogućiti svakodnevnu zabavu!

#2 Klackalice – u društvu je uvijek bolje

Još jedna igračka koja je vrlo interesantna djeci posebno kada imaju društvo.

Dječije klackalice najčešće su napravljene od lagane plastike što će vam omogućiti da je premještate kako vam odgovara, ili da je sklonite u ostavu tokom zimskog perioda.

Klacklice možete napraviti i sami, bilo da pravite od gvožđa ili drveta. Još jedan interesantan način kako možete da napravite klackalicu je da iskoristite staru gumu za traktor i parče daske.

Potrebno je samo da isječete gumu na pola i pričvrstite dasku za gumu i posao je gotov! S obzirom da ne radite sa oštrim predmetima, možete uključiti vaše mališane i zajedno stvarati njihov kutak.

Dasku i gumu možete ofarbati u bilo koju boju kako bi izgledalo što interesantnije, a izbor boje možete prepustiti vašim mališanima.

#3 Kućice i kampovi – za male istraživače

Djeca u mlađem uzrastu vole sve da pipkaju, da istražuju da budu pravi mali detektivi i zašto im ne biste omogućili tako nešto?

Svi smo kao mali obožavali da se sakrivamo ispod jorgana, pravimo sopstveni šator između stolica i uživali satima. Šator možete i sami da napravite ili da ga kupite, ali pre postavljanja šatora odredite prostor gdje ćete da ga postavite. Kada odredite mesto za šator, potrebno je da pripremite zemlju, odnosno da otklonite sve neravnine kako bi se šator što bolje postavio za zemlju.

Mini dečije kampove možete opremiti sa njihovim dodatnim stvarčicama ili igračkama kako bi ono postalo pravi njihov kutak i mjesto na kojem će moći da se igraju sa drugarima.

#4 Dečiji poligon – staze sa preprekama

Još jedna sjajna stvar koju vredi imati u svom dvorištu. Osim što će djeci biti posebno zabavno, prepreke koje budete napravili podstaći će djetetovu spretnost ali i koncentraciju.

Prepreke možete napraviti na različe načine bilo od drveta ili kamenčića. Važno je da poligon i prepreke prilagodite uzrastu deteta, a kasnije kako rastu, možete mijenjati i dodavati nove elemente čineći ih složenijim i težim.

Ukoliko u dvorištu imate izbetoniran dio, možete vašim mališanima napraviti pravi mini poligon kroz koji će se kretatati biciklom ili nekim drugim prevoznim sredstvom. Kako bi izgledalo što realnije, kredom možete iscrtati pješačke prelaze kao i znakove.

Zbog čega je toliko važno da djeca provode vrijeme na otvorenom?

Prije svega, djeca veliki deo dana provode u školi, za kompjuterom, telefonom i samim tim ostaje jako malo vremena za boravak djece napolju.

Naučno je dokazano da prekomjeran boravak na zatvorenom mjesto može uzrokovati pojavu raznih zdravstvenih problema kod dece uključujući depresiju i socijalnu izolaciju. Kao što je već rečeno, sve je veći broj djece koje svoje slobodno vreme koriste igrajući igrice, gledajući telefon i slično što dovodi do toga da je sve više djece koje imaju problem sa gojaznošću, sećerom i visoki pritiskom.

Boravak na svježem vazduhu doprinosi jačanju imuniteta kod djece, djeca su kreativnija ali i odgovornija i empatičnija.

U svijetu, a i kod nas postoje razne predrasude o boravku djece napolju, odnosno kada je hladno. Pedijatri čak i preporučuju da se male bebe izvode napolje na maksimalno pola sata. Uz adekvatnu odjeću, kapu i toplu obuću nemate razloga za brigu.

Ne zaboravite koliko je igra važna za djecu jer deca upravo kroz igru rastu, razvijaju se i mnogo toga uče. Osim toga, igranje roditelja sa djecom vodi da boljoj komunikaciji, zbližavanju kao i građenju odnosa prema roditeljima koji treba da traje čitav život, stoga budite kreativni i osmislite kako da kvalitetno provedete vreme sa vašim mališanima i zabavite ih.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo