Četvrtak, 23 rujna, 2021

Savez za promjene ne želi biti dio Dodikove igre o referendumu

Nemojte propustiti

Predstavnici Saveza za promjene nisu se odazvati današnjem sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi održavanja mogućeg referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer je pitanje referenduma, kako su ukazali, često zloupotrebljavano od strane Dodika i njegovog SNSD-a.

Sastanak kod Dodika je počeo a odazvali su se samo predstavnici stranaka vladajuće većine u RS-u i nezavisni poslanik Ilija Stevančević.

– Ne postoji ni jasan plan šta će se raditi nakon provedenog referenduma, kao ni informacija o tome koje zemlje će podržati Republiku Srpsku u toj aktivnosti – navodi se u saopćenju stranaka Saveza za promjene.

Naglašavaju da su nezadovoljne radom Suda i Tužilaštva BiH, jer se pitanjima ratnih zločina pristupa selektivno i pristrasno, a pitanje organizovanog kriminala i korupcije nije prioritet interesovanja ovih institucija.

– Međutim, uprkos tome, Savez za promjene ne želi da bude dio igre Dodika i SNSD-a, posebno imajući na umu da Dodik najavljenu inicijativu o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH može pokrenuti i bez nas, jer za to ima skupštinsku većinu, kao što je to imao i kada su glasovima SNSD-a u Parlamentu BiH ranije izgalasani zakoni o postojanju Suda i Tužilaštva BiH – naglašava se u saopćenju.

Savez za promjene nije za, kako ističu, avanture Milorada Dodika nego je za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi poništili odluku o poskupljenju električne energije i tako zaštitili građane od novih nameta koje uvodi neodgovorna vlast u Republici Srpskoj,

– Smatramo da je neophodno da Republika Srpska, prije svega, iskaže poštovanje prema svojim pravosudnim institucijama i zato tražimo da predsjednik Srpske Milorad Dodik traži od vlasti u Beogradu da isporuče Republici Srpskoj Milu Radišića, pravosnažno presuđenog od strane Vrhovnog suda RS, radi izdržavanja izrečene kazne zatvora – navode iz Saveza za promjene.

Također je važno, ukazuju, da i od Dragana Đurića, vlasnika kompanije „Zekstra“, zatraži vraćanje duga od 15 miliona KM prema Republici Srpskoj po osnovu obveznica Robne kuće „Boska“, koju je privatizovao.

Savez za promjene traži od Dodika da promijeni način vođenja avanturističke politike koja može ugroziti i Republiku Srpsku i srpski narod u BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo