Petak, 18 lipnja, 2021

Savjeti: Da vam baterija na laptopu traje duže

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

S obzirom da dosta vremena provodimo sa našim laptopovima, nema razloga da im ne pokažemo određenu dozu brige.

Ukoliko često imate problema s baterijom, predstavljamo vam nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli produžiti njen životni vijek.

Ovi savjeti se odnose samo na litijum-jonske (Li-ion) baterije.

Ne držite laptop non-stop na punjaču

Kada prvi put uključite laptop, napunite ga do kraja kako bi se baterija kalibrisala kako treba. Nakon toga, najbolje ju je održavati između 40 i 80 odsto.

Ovo omogućava elektronima da se kreću, što može produžiti njen životni vijek za čak četiri puta. Samo zapamtite da češće pogledate koliko vam je procenata baterije ostalo i vremenom ćete se navići. Takođe, nemojte ostavljati laptop priključen na struju, čak i kada je ugašen.

Još jedna bitna stvar je da jednom mjesečno skroz ispraznite bateriju, i napunite je do kraja, kako bi se uvijek dobro kalibrisala. Kako ne biste zaboravili, najbolje je podesiti podsjetnik na telefonu ili nešto slično.

Pazite na temperaturu

Većina laptopova u sebi ima baterije napravljene od litijuma koje bi trebalo da se čuvaju na temperaturi između 10 i 35 stepeni Celzijusa, što znači da je sobna temperatura sasvim solidna.

Kako se laptop ne bi pregrijavao posebnu pažnju obratite na ventilacione otvore. Jednom u šest mjeseci bilo bi dobro da laptop odnesete u servis kako bi pravilno izduvali prašinu iz njega. Takođe pazite da sami ne zatvarate otvore za ventilaciju prilikom rada. Što veća temperatura, to će više oštetiti bateriju laptopa.Nije teško za pridržavanje, a može dosta pomoći bateriji.

Update, update, update

Veliki broj kompanija pokušava da poveća trajanje baterije konstantnim updateovima. Iako se većina ljudi plaši updateovanja, ovo zaista može poboljšati kako životni vijek, tako i same performanse uređaja.
Uvijek obratite pažnju da imate instaliranu posljednju verziju softvera.

Nemojte ostavljati laptop makar kako

Ukoliko znate da nećete koristi laptop neko vrijeme, najbolje je ostaviti ga sa otprilike 50 odsto napunjenom baterijom, na mjestu sa sobnom temperaturom.

Ostavljanje računara sa totalno praznom baterijom može je u potpunosti uništiti, dok ostavljanje sa potpuno punom može skratiti njeno trajanje.

(Telegraf)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo