Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Savjeti frizera: Ukrotite neposlušnu kosu

Nemojte propustiti

Umjesto da trošite dragocjene jutarnje sate na nameštanje frizure ili trošite pravo bogatstvo na frizere, koristite se jednostavnim trikovima hair stručnjaka.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ako kosu počnete sušiti čim je operete, dok s nje još kaplje voda, sušenje će trajati predugo, a oblikovanje će biti teško. Osim toga, mokra kosa je mnogo manje elastična, te ćete četkom izlomiti vlasi.

Zato, prije sušenja, dobro ocijedite kosu i grubo je prosušite hladnim vazduhom, a potom ostavite da se prirodno suši dok se šminkate. Kada kosa bude oko 80 posto suha, spremna je za oblikovanje.

Ovo ne važi za kovrdžavu kosu, jer nju je, pre oblikovanja dovoljno prosušiti samo 25-50 odsto.

Ako želite volumen, najpre osušite koren kose, podižući pramenove nagore. Ukoliko pak želite savršeno glatku i ravnu frizuru, cijelu kosu prebacite na jednu stranu glave, te je osušite, i potom oblikujte.

Na kratku kosu nanesite malo kreme i razbarušite je prstima. Vlasi će biti na okupu, a frizura ležerna. Želite li uredniju varijantu, kosu zaližite gelom ili voskom.

Dugu kosu raščešljajte u razbarušenu punđu: podignite kosu u rep, te je razdijelite na tri pramena. Svaki zasebno omotajte oko trake i pričvrstite ga ukosnicom.

“Teška” i gusta kosa biće poslušnija ako je duža. Za ravnu kosu idealna je bob frizura do brade ili do ramena koju možete lako oblikovati.

Ravnu kosu debljih vlasi najbolje je ošišati stepenasto i slojevito tako da najkraći pramenovi budu do ramena. Talasastu, gustu kosu ošišajte ravno do ramena.

(Ljepota i zdravlje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo