Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Savjeti građanima: Kako u samo nekoliko poteza uspješno otjerati zmiju

Nemojte propustiti

Kupači se ne bi trebali uznemiravati ukoliko vide zmiju u blizini kupališta, dovoljno je samo da učine par pravih poteza i opasnost će nestati…

Zmije mogu preživjeti zimu i na minus 20 stupnjeva, ali ljetne vrućine kakve sada vladaju na našim prostorima velik su im problem, pa se u potrazi za hladnijim mjestima i vodom zavlače i na neobična mjesta – motore automobila, podrume, bunare, pa i u WC školjke.

Pročelnik karlovačkog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Martin Barić poručuje da zmije naših krajeva ne predstavljaju opasnost za ljude i ne napadaju, osim ako im se ne ugrožava život.

Napominje i da su zmije zakonom zaštićene te ih je zabranjeno namjerno uznemiravati, hvatati, držati u zatočeništvu, ozljeđivati ili ubiti.

Osim toga, na našim prostorima, koji obiluju rijekama, česte su vodene zmije koje su potpuno bezopasne, a izuzetno korisne, piše Barić u priopćenju. Građanstvo moli da se u susretu s njima ne uznemiravaju i pričekaju da se zmija sama udalji, jer je pretjeranom strahu od zmija razlog samo njihovo nepoznavanje i nerazlikovanje otrovnica od neotrovnih.

– Od otrovnica na našim prostorima žive poskok i riđovka, poskok u višim, kamenitim i suhim dijelovima županije, a riđovka u hladovini i vlažnijim predjelima. One ne vole vodu. Poskoka ćete uspješno otjerati ako ga poškropite s malo vode. Stoga se kupači ne bi trebali uznemiravati ukoliko vide zmiju u blizini kupališta. Zmije su korisne, imaju izuzetno važnu ulogu u kontroli broja glodavaca i kukaca, te nas cijele godine štite od ovih prijenosnika zaraznih bolesti, stoji u priopćenju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Dodikove komisije o Srebrenici: “Ovo je sramotno”

On je nazvao izvještaj “sramotnim” za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi se s utvrđenim cinjenicama...

Možda vas zanima i ovo