Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Savjeti protiv koronavirusa koje treba ignorisati

Nemojte propustiti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da i ako je to “zdrava hrana koja može da ima neka antibakterijska svojstva”, nema dokaza da bijeli luk može da zaštiti ljude od novog koronavirusa.

Za koronavirus koji se proširio na većinu zemalja širom svijeta još nema lijeka, ali to ne sprečava pojavljivanje ogromnog broja zdravstvenih savjeta od kojih su neki beskorisni ali relativno bezopasni, dok su pojedini jako opasni.

Britanski BBC prenosi neke od najrasprostranjenijih savjeta koji se dijele na društvenim mrežama i šta nauka kaže o tome.

Bijeli luk je očekivano sredstvo broj jedan po djelotvornosti u borbi protiv korona virusa jer sprečava infekciju, naravno ako je vjerovati postovima na Facebooku.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da i ako je to “zdrava hrana koja može da ima neka antibakterijska svojstva”, nema dokaza da bijeli luk može da zaštiti ljude od novog korona virusa.

U većini slučajeva ovakva vrsta “lijekova” nije štetna, ali može da bude ako ne slijedite medicinske savjete koji su zasnovani na dokazima, navodi BBC.

Tako je kineski dnevni list The South China Morning Post objavio priču o ženi koja je završila u bolnici zbog teško upaljenog grla nakon konzumiranja 1,5 kilograma bijelog luka.

Znamo da su generalno voće, povrće i voda dobri za očuvanje zdravlja, međutim, ne postoje dokazi da će pomoći u borbi protiv korona virusa.

YouTuber Jordan Sutter koji ima hiljade pratilaca na različitim platformama, tvrdi da “čudo mineralni dodatak”, poznat kao MMS, koji sadrži hlor dioskid – sredstvo za izbjeljivanje, može da “izbrše” korona virus.

Ilustracija

Sutter i drugi su promovisali ovu supstancu i prije izbijanja korona virusa, a u januaru je objavio da “hlor dioksid (MMS) nije samo efikasan ubica ćelija raka, već može da ubije i korona virus”.

Prošle godine je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila da je pijenje MMS-a opasno po zdravlje, kao i da “nije upoznata ni sa jednim istraživanjem koje bi pokazalo da je ovaj proizvod siguran ili efikasan u liječenju bilo koje bolesti”, već naprotiv da konzumiranje može izazvati mučninu, povraćanje, proliv i simptome jake dehidracije.

Zdravstvene vlasti u drugim zemljama takođe su izdale isto upozorenje.

Treće najrasprostranjenije sredstvo na društvenim mrežama u borbi rotiv korona virusa je sredstvo za pranje ruku napravljeno kod kuće.

Bilo je mnogo izvještaja o nestašici gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spriječi širenje virusa.

Kako su se u Italiji pojavili izvještaji o nestašici, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama.

Međutim, naučnici su istakli da su gelovi napravljeni po tim receptima pogodni za dezinfekciju površina, ali ne i za upotrebu na koži.

Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente koji ih čine nježnijim na koži, pored sadržaja 60-70 posto alkohola.

Profesorica Sally Bloomfield, sa Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne vjeruje da se može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće jer čak i vodka sadrži samo 40 posto alkohola.

“Piti srebro takođe je efikasno u borbi protiv korona virusa”, ako je vjerovati pojedinim američkim emisijama.

Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendovane u tečnosti koje, kako je tvrdio gost jedne emisije, ubija neke sojeve korona virusa u roku od 12 sati, priznajući ipak da još nije testiran na Covid-19.

Ideja da bi on mogao biti efikasan tretman korona virusa široko je podijeljena na Facebooku, posebno od grupa “ljekarske slobode” koje imaju velike rezerve prema savjetima koje daje zvanična medicina.

Dok zagovornici koloidnog srebra tvrde da pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, da djeluje kao antiseptik i pomaže imunološkom sistemu, američke zdravstvene vlasti kažu da nema dokaza da je ova vrsta srebra efikasna za bilo koje zdravstveno stanje.

Što je još važnije, može da izazove ozbiljne neželjene efekte, uključujući oštećenje bubrega.

Kažu da, za razliku od željeza ili cinka, srebro nije metal koji ima bilo kakvu funkciju u ljudskom tijelu.

Jedan post, kopiran i zalijepljen sa više Facebook naloga, citira “japanskog ljekara” koji preporučuje da pijete vodu svakih 15 minuta kako biste isprali svaki virus koji bi mogao da uđe u usta. Verzija posta na arapskom jeziku dijeljena je više od 250.000 puta.

Profesorica Bloomfield kaže da nema apsolutno nikakvih dokaza da će ovo pomoći, jer virusi iz vazduha ulaze u tijelo preko disajnih puteva kada dišete.

“Utoplite se i izbjegavajte sladoled”, takođe je čest savjet na društvenim mrežama.

Brojni savjeti sugerišu da toplota ubija virus, od preporuke za konzumiranje tople vode do tople kupke ili korištenja fenova.

Jedan post koji su kopirali i zalijepili na desetine korisnika društvenih mreža u različitim zemljama – i lažno se pripisuje Unicefu – tvrdi da će konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, i kažu da treba izbjegavati sladoled.

Charlotte Gornitzka, koja radi u Unicefu upravo baveći se dezinformacijama, demantovala je navode sa društvenih mreža da je preporuka te organizacije za izbjegavanje sladololeda i druge hladne hrane i da to ima veze sa korona virusom.

Znamo da virus gripa tokom ljeta ne preživljava van tijela, ali još ne znamo kako toplota utiče na korona virus.

Pokušaj zagrijavanja tijela ili izlaganje suncu nema nikakav efekat, jer kada se virus nađe u našem tijelu, ne postoji način da se ubije već tijelo mora samo da se bori sa njim, kaže profesorica Bloomfield.

Ona dodaje da su za aktivno ubijanje virusa van tijela potrebne temperature od oko 60 stepeni što je daleko veća temperatura od bilo kojeg kupatila ili saune.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Dodikove komisije o Srebrenici: “Ovo je sramotno”

On je nazvao izvještaj “sramotnim” za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi se s utvrđenim cinjenicama...

Možda vas zanima i ovo